Corriere della Serra για Εύα Καϊλή: Στο στόχαστρο των Αρχών η διαδρομή των χρημάτων από την Ντόχα ως την βίλα της Πάρου
Αναλογίες στον τρόπο με τον οποίο ευρωβουλευτές, συνεργάτες τους και λομπίστες φέρονται να «ξέπλεναν» χρήματα μέσω επενδύσεων σε ακίνητα εντοπίζει η ιταλική Corriere della Sera, αναφερόμενη στο μεγάλο οικόπεδο, στην Πάρο, το οποίο φέρεται να αγόρασε η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι πριν από 9 μήνες.
Σύμφωνα με τον Corriere della Sera, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο οικόπεδο (9 στρεμμάτων) να αποτελεί προϊόν από ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι δυο τους σχεδίαζαν να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου και αναλύει την ομοιότητα με την αγορά διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια της Ιταλίας.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε αίτημα της Eurojust στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν την επιχείρηση που περιέλαβε την σύλληψη της Εύας Καϊλή και αποκάλυψε το QatarGate, προς την εισαγγελία της Αόστα, με θέμα ακίνητο στην Τσερβίνια, ορεινό θέρετρο στην ιταλική πλευρά των Άλπεων.
Όπως σημειώνεται, οι ενδείξεις θέλουν να έχει αγοραστεί έναντι 215.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο από τον Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα της ΜΚΟ No Peace Without Justice.
Πωλητής, η βελγική εταιρεία Nakaz, στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος ως διαχειριστής. Η εισαγγελία της Αόστα εξετάζει την προοπτική κατάσχεσης, σε περίπτωση που τα χρήματα προήλθαν άμεσα ή έμμεσα από το Κατάρ.
Ταυτόχρονα, η Corriere σημειώνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την επένδυση του ζεύγους Καϊλή - Τζιόρτζι στην Πάρο.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η εισαγγελία του Μιλάνου κατόπιν αιτήματος από τις Βρυξέλλες αναζητά την διαδρομή του χρήματος προς λογαριασμούς του Τζιόρτζι. Ταυτόχρονα, αντίστοιχες έρευνες γίνονται για την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτηση οικοπέδου 36 στρεμμάτων στην Πάρο και την ανέγερση πολυτελούς βίλας εκεί. Σημειώνεται ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ζευγαριού έχει δεσμευτεί από τις Αρχές.
Σημειώνεται ότι η Eurojust είναι ο οργανισμός της ΕΕ που συνεργάζεται και συνδέει τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πάταξη πολύπλοκων διασυνοριακών εγκλημάτων ειδικά του οργανωμένου εγκλήματος, στα οποία εμπλέκονται δύο ή περισσότερες χώρες, καθοδηγώντας την δικαστική αντιμετώπισή τους.
Μεταξύ άλλων καλύπτει και περιπτώσεις εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ (εγκλήματα PIF), νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεσης και απάτης, ενώ μπορεί να συντονίζει παράλληλες έρευνες, να συγκροτεί κοινές ομάδες έρευνας στο πλαίσιο των οποίων οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται σε διεθνικές ποινικές έρευνες.