Copernicus: Το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Copernicus: Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές ταυτοχρόνως για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι», ξεπερνώντας φέτος κατά 0,4°C αυτές του καλοκαιριού του 2021, που ήταν το προηγούμενο πιο θερμό που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Αυτές ήταν υψηλότερες «κατά περίπου 1,34°C από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 την εποχή αυτή», προσθέτει η Copernicus στην ανακοίνωσή της.
Μόνον τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ήταν «κατά 1,72°C βαθμό πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».
Έντονη σειρά από καύσωνες
«Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.
«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι».
Περισσότερες οι θερμές μέρες ως το 2100
Το επικίνδυνο για την υγεία θερμικό στρες λόγω καύσωνα θα γίνει πολύ συχνότερο σε πολλές χώρες έως το τέλος του αιώνα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας μελέτης από Αμερικανούς επιστήμονες. Τα κύματα ζέστης, που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2100 εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα και της συνακόλουθης κλιματικής αλλαγής, εφόσον αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Βάργκας Ζεπετέλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Communications Earth & Environment», εκτιμούν ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού και η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, οι «καυτές» μέρες θα αυξηθούν κατά τρεις έως δέκα φορές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και σε άλλες χώρες με μέσο γεωγραφικό πλάτος. Ενώ στις τροπικές περιοχές οι επικίνδυνες, λόγω υψηλού θερμικού στρες, μέρες μπορεί να διπλασιαστούν έως το 2100, καλύπτοντας πλέον έως το μισό περίπου έτος. (Διαβάστε περισσότερα)