Copa America: Βραζιλία και Αργεντινή, Βινίσιους και Μέσι, η διοργάνωση του καλοκαιριού είναι εδώ
Που θα γίνει το φετινό Copa America, ποιοι συμμετέχουν και ποιοί έχουν γράψει τη δική τους... ιστορία.
Το φετινό καλοκαίρι του 2024 αποτελεί μια περίοδο γεμάτη με αθλητικά γεγονότα που όπως είναι φυσικό μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των θεατών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Εκτός του Euro 2024 που ήδη μας έχει χαρίσει απίστευτο θέαμα αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το Κύπελλο Εθνών Νοτίου Αμερικής, το περίφημο Copa America βρίσκεται προ των πυλών.
Το τουρνουά αποτελεί την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων με το πρώτο να διεξάγεται το μακρινό 1916. Το φετινό τουρνουά αποτελεί την 48η έκδοση, με τη σέντρα να γίνεται τα ξημερώματα της 21ης Ιουνίου (03:00 ώρα Ελλάδας) στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το Copa America διεξάγεται εκτός Λατινικής Αμερικής, με την προηγούμενη να είναι πάλι στις ΗΠΑ, το 2016.
Συμμετέχουν 16 ομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 10 της προηγούμενης διοργάνωσης με πολλές από αυτές να μην είναι μέλη της Νοτιοαμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, ως προσκεκλημένες θα αγωνιστούν ο Καναδάς, η Τζαμάικα, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς και φυσικά οι ΗΠΑ ως διοργανωτές. Οι παραπάνω χώρες ανήκουν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ΚΟΝΚΑΚΑ, ενώ σε παλιότερα τουρνουά έχουν συμμετάσχει και ομάδες από την ασιατική Ομοσπονδία.
Μια διοργάνωση που μπορεί να μην έχει τη «λάμψη» και τα μεγάλα ονόματα του Euro ή ενός παγκοσμίου κυπέλλου αλλά εκπροσωπεί επάξια τις αξίες του λατινοαμερικανικού ποδοσφαίρου. Κατά τη διεξαγωγή του (ανά δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια) έχει δημιουργήσει αξέχαστες στιγμές και έχει αναδείξει «ήρωες» που έγιναν συνθήματα στα χείλη εκατομμυρίων συμπατριωτών τους.
Ανατρέξαμε λοιπόν στο παρελθόν και στις ίδιες μας τις αναμνήσεις και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές των Copa America:
Βολιβία 1997: Το υψόμετρο, της χάρισε μία ξέφρενη πορεία
Η χώρα που βρίσκεται στην καρδία της Λατινοαμερικανικής ηπείρου είναι παραδοσιακά μια από της πιο αδύναμες της διοργάνωσης. το 1997 όμως όταν κλήθηκε να διοργανώσει αυτή το τουρνουά, κατάφερε με τις εμφανίσεις τις να διαψεύσει πολύ κόσμο. Οι Βολιβιανοί έκαναν αρχικά την έκπληξη τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου τους, πάνω από Ουρουγουάη και Περού, κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες.
Οι νίκες με εντυπωσιακές εμφανίσεις συνεχίστηκαν στον προημιτελικό κόντρα στην Κολομβία (2-1) και στον ημιτελικό κόντρα στο Μεξικό (3-1). Η ξέφρενη πορεία της Βολιβίας σταμάτησε στον τελικό όπου και ηττήθηκε 3-1 από την υπερηχητική Βραζιλία του Ρομάριο, του Ρονάλντο και του Τζιοβάνι ωστόσο η πορεία από μόνη της αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα.
Βραζιλία 2004: Ο Αντριάνο και η «σελεσάο» μίλησαν στο τέλος
Πριν από 20 ακριβώς χρόνια η Βραζιλία κλήθηκε να κάνει κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία: Να είναι ταυτόχρονα πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής και Κόσμου, έχοντας πριν από 2 χρόνια (2002) κερδίσει την Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.
Στον τελικό τα βρήκε «σκούρα» κόντρα στην Αργεντινή μένοντας δύο φορές πίσω στο σκορ με τη δεύτερη φορά να είναι στο 87ο λεπτό, ούσα στην ουσία καταδικαστική. Η «σελεσάο», ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και λίγο πριν το σφύριγμα του διαιτητή στο 93ο λεπτό, ο Αντριάνο ισοφάρισε και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Η Βραζιλία επικράτησε τελικά με 4-2, τιμωρώντας την αδυναμία της Αργεντινής να κρατήσει το προβάδισμα.
Χιλή 2016: Μία ακόμα κατάκτηση, πάλι χαμένος ο Μέσι
Το πρώτο Copa America εκτός Λατινικής Αμερικής έγινε με σκοπό να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης του. Όπως και φέτος έτσι και τότε στις ΗΠΑ, αποτέλεσε άλλη μια πανηγυρική κατάκτηση από την Εθνική ομάδα της Χιλής που μόλις πριν από ένα χρόνο είχε γράψει ιστορία. Νίκησε στα πέναλτι κόντρα στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο και μάλιστα μπροστά στο δικό της κοινό η συνέχεια φάνταζε ακόμα καλύτερη.
Έχοντας την πιο ποιοτική ομάδα της ιστορίας της κατάφερε να φτάσει σε δεύτερη διαδοχική κατάκτηση με τον ακριβώς ίδιο τρόπο (4-2 στα πέναλτι)! Μοιραίος παίκτης στη διαδικασία ο Λιονέλ Μέσι που αστόχησε και έφτασε τους τρεις χαμένους τελικούς με την εθνική του σε διάστημα τριών χρόνων (2014, 2015, 2016). Η ιστορία ωστόσο έμελλε τελικά να δικαιώσει τον μάγο από το Ροσάριο...
Αργεντινή 2021: Η ώρα του Λιονέλ Μέσι
Είναι η στιγμή όπου οι περισσότεροι που αγαπάνε το ποδόσφαιρο την απόλαυσαν έστω και λίγο. Ο Λιονέλ Μέσι έχοντας κάνει τα πάντα στην καριέρα του προσπαθούσε να «ξεκολλήσει» από πάνω του τη στάμπα του να μην έχει κατακτήσει τίποτα με την εθνική του. Και εκτός αυτού η χώρα του, η Αργεντινή, αγνοούσε κάποιον τίτλο από το μακρινό 1993 έχοντας χάσει στο ενδιάμεσο 5 τελικούς σε Μουντιάλ και Copa America! Ο τελικός του 2021 από άποψη θεάματος μας έκανε να τον ξεχάσουμε εύκολα καθώς δεν προσέφερε πολλά σαν θέαμα και είχε πολλές διακοπές λόγω των σκληρών μαρκαρισμάτων που γίνονταν. Η Βραζιλία θεωρείτο το φαβορί διαθέτοντας περισσότερη ποιότητα και παίζοντας μπροστά στο δικό τους κοινό αλλά λογάριασαν...χωρίς τον ξενοδόχο εν ονόματι Άνχελ Ντι Μαρία που στο 22ο λεπτό του αγώνα σκόραρε και κάπως έτσι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Με το σφύριγμα της λήξης όλοι οι ποδοσφαιριστές της «αλμπισελέστε» έπεσαν πάνω στον Λιονέλ Μέσι που δεν μπορύσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του έχοντας κατακτήσει το μόνο τρόπαιο που του έλλειπε. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε....
Αντώνης Χαλάς