Churros: Συνταγή για τέλεια ισπανικά λουκουμαδάκια
Άλλοι λένε ότι προέρχονται από την Ισπανία. Άλλοι από την Πορτογαλία... μέσω Κίνας. Το σίγουρο είναι ότι είναι στην καρδιά όλων μας.

Τα churros είναι ένα δημοφιλές γλυκό από τη νότια Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με ρίζες που πιθανώς φτάνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή τους:
Μια άποψη υποστηρίζει ότι προήλθαν από τους Ισπανούς βοσκούς, οι οποίοι έφτιαχναν μια ζύμη από αλεύρι και νερό, την έψηναν σε λάδι και την ονόμασαν "churros", εμπνευσμένοι από το σχήμα των κεράτων μιας ισπανικής ράτσας προβάτων (Navajo-Churro).
Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι οι Πορτογάλοι εξερεύνησαν την Κίνα και έφεραν πίσω μια παραλλαγή της κινέζικης ζύμης youtiao, την οποία προσαρμόσανε στη δική τους κουζίνα.
Από την Ισπανία, τα churros εξαπλώθηκαν στη Λατινική Αμερική, όπου απέκτησαν το δικό τους χαρακτήρα, συχνά γεμισμένα με dulce de leche, σοκολάτα ή φρούτα.
Σήμερα, τα churros είναι αγαπητό γλυκό σε πολλές χώρες και συνήθως σερβίρονται με ζεστή σοκολάτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250 ml νερό
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για τηγάνισμα:
- Ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι
Για το σερβίρισμα:
- Ζάχαρη και κανέλα (για πασπάλισμα
- Λιωμένη σοκολάτα ή σάλτσα σοκολάτας
Εκτέλεση
Προετοιμασία της ζύμης
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι μονομιάς και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.
- Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5 λεπτά.
Προσθήκη αυγών
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή ζύμη.Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τη βανίλια.
Τηγάνισμα
- Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα ή φριτέζα στους 180°C.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ με μύτη σε σχήμα αστεριού και πιέζουμε για να σχηματίσουμε λωρίδες μήκους 10-12 εκ.
- Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρισμα
- Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
- Σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με λιωμένη σοκολάτα ή σάλτσα σοκολάτας.