Χρυσοχοΐδης στην εξεταστική: Κατεστραμμένο το σιδηροδρομικό δίκτυο
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση του σιδηροδρόμου την περίοδο που βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Μεταφορών (2013-2015) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.
«Είχε καταστραφεί όλο το σύστημα σηματοδότησης, υπήρχε θέμα ασφάλειας και λειτουργικότητας, με αποτέλεσμα να έχουμε ατυχήματα, μικρούς εκτροχιασμούς. Κάθε 20 με 30 μέρες επιχειρούσα να κρατώ σε επαγρύπνηση τους υφισταμένούς μου σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα θέματα ασφαλείας», υποστήριξε, αναφερόμενος στα προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά και στις μετατάξεις χιλιάδων εργαζομένων από τον ΟΣΕ, λόγω μνημονίων.
Ερωτηθείς επιμόνως από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέφυγε να τοποθετηθεί για γεγονότα τα οποία, όπως είπε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, ζητώντας να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να ερευνήσει.
«Δεν μπορώ να αναφερθώ σε ένα γεγονός το οποίο αναζητά όλες τις πτυχές του η Δικαιοσύνη για να βρει την αλήθεια. Είναι τόσο κρίσιμο, τόσο οδυνηρό και το αναζητεί η Δικαιοσύνη, δεν μπορώ να τοποθετηθώ», σημείωσε αρχικώς, αναφέροντας πως δεν προτίθεται να προβεί σε πολιτικές κρίσεις ή αναλύσεις.
Πρόσθεσε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση ο σιδηρόδρομος διέπεται από κανόνες σε όλα τα στάδιά του, ενώ όπως υποστήριξε, «και με πλήρη συστήματα έχουν συμβεί ατυχήματα, είναι πολυπαραγοντικό το θέμα».
Όσον αφορά δε στο ζήτημα της σύμβασης 717, κατέθεσε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι συνέβη μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Μεταφορών στις αρχές του 2015.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ζήτησε συγγνώμη για την αναφορά του περί «γουρλίδικης» επιτροπής, λόγω της υπουργοποίησης των βουλευτών της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου και Ιωάννας Λυτρίβη, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Βαγγέλη Βλάχου που έχασε τον αδερφό του στο δυστύχημα.
«Ζητώ συγνώμη, χωρίς άλλα λόγια, χωρίς δικαιολογίες», ανέφερε ο «γαλάζιος» πρόεδρος, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη πάντως να επιμένει, κάνοντας λόγο για «ύβρη» και καταγγέλλοντας εργαλειοποίηση της εξεταστικής, καθώς όπως υποστήριξε, συνδέθηκε η ιδιότητα του μέλους της επιτροπής με την υπουργοποίηση. Η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς μάλιστα, ζήτησε την απομάκρυνση του Δημήτρη Μαρκόπουλου από το προεδρείο της εξεταστικής.