Χρονιά σταθμός για την ελληνική μεταλλουργία και την Ελληνικός Χρυσός το 2025
H έναρξη λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές τον επόμενο Σεπτέμβριο αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα ενώ βάζει την χώρα και στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού.
Μπορεί φέτος να συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την περίοδο που η Ελληνικός Χρυσός εισήλθε στο επιχειρείν του τόπου με την απόκτηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας όμως η διοίκηση της δεν γιόρτασε και ιδιαίτερα αυτή την επέτειο. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι με όλη την γραφειοκρατεία και τα προβλήματα που προέκυπταν η πραγματική λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου μετρά μόνο ελάχιστα χρόνια. Παρά την μικρή αυτή παρουσία το αποτύπωμα από αυτή την δραστηριότητα είναι ήδη αρκετά μεγάλο.
Η Ελληνικός Χρυσός είναι ήδη ο μεγαλύτερος εργοδότης στον Νομό Χαλκιδικής (ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000 άτομα), προμηθεύεται από Έλληνες προμηθευτές προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 1,5 δισ δολάρια, ποσό που αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ οι οι εξαγωγές προϊόντων φθάνουν το 1,4 δισ. δολάρια.
Η αλλαγή πίστας
Η επανεκκίνηση πέρυσι των εργασιών για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2025 πηγαίνει την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αλλά και της ελληνικής μεταλλουργίας γενικότερα σε άλλο επίπεδο. Η ολοκλήρωση του έργου σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 80% με τους απασχολούμενους στα κατασκευαστικά να είναι σήμερα 1.010 άτομα με την εκτίμηση να θέλει να ξεπερνούν τους 1.300 στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Στο πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου από τα τέλη του 2025, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός. Το συγκεκριμένο μεταλλείο καθιστά την Ελλάδα ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς καθώς την βάζει στο χάρτη των παραγωγών χαλκού και την καθιστά ως μια σημαντική νέα πηγή εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς με κρίσιμες πρώτες ύλες.
Ο χαλκός που έχει χαρακτηριστεί και ως μέταλλο της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση ζήτησης τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη δεκαετία. Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό το 2022 ήταν στους 21,6 εκατ. τόνους, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσις θα πάει στους 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 93%. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειάζονται έως και 3,7 εκατ. τόνους χαλκού ετησίως έως το 2035, μια αύξηση κατά 311% έναντι της σημερινής απορρόφησης. Στις ΑΠΕ θα χρειαστούν 1,6 εκατ. τόνοι υλικού έως το 2035, μια αύξηση κατά 45,5% έναντι του 2022. Τέλος στις κατασκευές η ζήτηση εκτιμάται έως τα 9,9 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 12,5%.
Η Ελλάδα τρίτη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη
Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Χαλκιδικής η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, στην πλήρη ανάπτυξή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα την 3η μεγαλύτερη παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη (πίσω από Σουηδία και Νορβηγία), ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, θα αναπτύξει μια εξωστρεφή παραγωγική δραστηριότητα με αξία που αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Ήδη η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μια δραστηριότητα που με την εμπορική λειτουργία των Σκουριών, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.
Για να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για την αλλαγή πίστας και μεγεθών, με βάση τις σημερινές τιμές των μετάλλων, από το 2026 που θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας οι Σκουριές, αναμένεται να έχουν έσοδα 364 εκατ. δολάρια από το χρυσό και 311 εκατ. δολάρια από το χαλκό. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί εξορύσσοντας και πουλώντας στη διεθνή αγορά συμπυκνώματα χρυσού από το ορυχείο της Ολυμπιάδας με τζίρο 170 εκ. ευρώ το 2023, ενώ με τη συνεισφορά της παραγωγής των Σκουριών, από το 2026 ο τζίρος της Ελληνικός Χρυσός, θα πενταπλασιαστεί, με βάση τις σημερινές τιμές χαλκού και χρυσού.