Χρησιμοποιείς αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείς
Οι οικείες μυρωδιές πεύκου, λεβάντας ή εσπεριδοειδών μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά αλληλεπιδρούν με το όζον στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας αόρατους ρύπους.

Τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου χρησιμοποιούνται συχνά για να διατηρούν το σπίτι φρέσκο και ευωδιαστό. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Purdue διαπίστωσαν ότι τα αρωματικά κεριά, τα αποσμητικά χώρου και πολλά καθαριστικά προϊόντα εκπέμπουν νανοσωματίδια στον αέρα. Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους, αυτά τα σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και ενδεχομένως να μεταφερθούν σε άλλα όργανα, επηρεάζοντας την υγεία.
Οι οικείες μυρωδιές πεύκου, λεβάντας ή εσπεριδοειδών μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά, σε αντίθεση με τα φυσικά αρώματα, οι τεχνητές αρωματικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το όζον στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας αόρατους ρύπους. Παρόλο που η επιστήμη έχει εστιάσει κυρίως στη ρύπανση του εξωτερικού αέρα, νέα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εσωτερικοί χώροι μπορεί να έχουν ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης.
Τα αποσμητικά χώρου και η ατμοσφαιρική ρύπανση στο σπίτι
Αν θεωρείς ότι τα αποσμητικά χώρου και τα καθαριστικά προϊόντα δεν επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέεις, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να δίνουν την αίσθηση της φρεσκάδας, αλλά στην πραγματικότητα συγκαλύπτουν τις οσμές, ενώ η χημική τους σύνθεση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις με τον αέρα.
Τα νανοσωματίδια σχηματίζονται όταν οι πτητικές οργανικές ενώσεις των αρωματικών προϊόντων αντιδρούν με το όζον που εισέρχεται στο σπίτι από τα παράθυρα, τις πόρτες και τους αεραγωγούς. Σύμφωνα με τη Nusrat Jung, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Purdue, αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά που μπορούν να παρακάμψουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και να φτάσουν σε άλλα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Η ίδια, μαζί με τον συνάδελφό της Brandon Boor, καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών, διαπίστωσαν ότι τα αρωματικά προϊόντα παράγουν νανοσωματίδια συγκρίσιμα με εκείνα που συναντάμε σε εξωτερικούς ρύπους. Παρότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία, είναι σαφές ότι τα αρωματικά προϊόντα δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο νομίζαμε.
Και το μαγείρεμα παράγει νανοσωματίδια
Πέρα από τα αρωματικά προϊόντα, το μαγείρεμα – ειδικά σε κουζίνες αερίου – αποτελεί ακόμη μια πηγή νανοσωματιδίων. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των εσωτερικών ρύπων στην υγεία μας. Οι επιστήμονες εστιάζουν πλέον στη μελέτη της εισπνοής πολύπλοκων χημικών μειγμάτων και των πιθανών συνεπειών τους στον ανθρώπινο οργανισμό.