Χουριέτ: Λύση πακέτο στο Αιγαίο με αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και αποστρατιωτικοποίηση
Αδιάλλακτη στη στάση της για τα θέματα του Αιγαίου εμφανίζεται η Άγκυρα όπως προκύπτει από τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Με τον Χακάν Φιντάν να αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα τον Νοέμβριο, προκειμένου να συζητήσει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη η διερεύνηση πρόσφορου εδάφους για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η Τουρκία επιμένει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μπουν και άλλα θέματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ της εφημερίδας Χουριέ, η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα, θέτοντας παραλληλία ζήτημα κυριαρχίας αλλά και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και τη διαχείριση του FIR.
Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει επίσης βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο.
Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στην εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατες διπλωματικές πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Επιμένει η Άγκυρα να μιλάει για «τουρκική» μειονότητα
Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιμένει να θέτει θέμα «τουρκικής» μειονοτητας της Δυτικής Θράκης κατηγορώντας την Ελλάδα ότι στερεί ευκαιρίες εκπαίδευσης στη μουσουλμανική μειονότητα και ότι δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες.
Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δεχτεί μια συνεννόηση του τύπου «Η ελληνική μειονότητα είναι υπόθεση της διεθνούς κοινότητας, ενώ η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας».
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνηθεί την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να μην αναγνωρίσει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να περιορίσει ουσιαστικά τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και να εκφοβίσει την "τουρκική μειονότητα", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές θέτουν θέματα και για Τούρκους της Θεσσαλονίκης.και των Δωδεκανήσων σημειώνοντας οτι «Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους συμπατριώτες μας που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.»
Και συνεχίζουν «Όσοι κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να κάνει βήματα προς αυτά, στη βάση οικουμενικών αξιών, σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».