Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Αττική: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για αναζωπυρώσεις
Μετά από 40 ώρες που μαίνεται η φωτιά μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και 35 εναέρια μέσα.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική με τον Βασίλη Κικίλια να αναφέρει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Αρωγός στη βελτίωση της κατάστασης στο πύρινο μέτωπο είναι η αποδυνάμωση των ανέμων, με αποτέλεσμα από το πρωί να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά οι πυροσβέστες συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις και να δίνουν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες που βρίσκονται στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη.
Βέβαια, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι τεράστιες. Πάνω από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, με μία εργαζόμενη να εγκλωβίζεται στο Πάτημα Χαλανδρίου και να βρίσκει τραγικό θάνατο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στην πρωινή ενημέρωσή του «40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες στη ΒΑ Αττική έδωσαν με υπεράνθρωπη προσπάθεια τη μάχη 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων, τα 3 για τον συντονισμό τους, Εθελοντές, Αστυνομία, Στρατός, Δασάρχες και Δασεργάτες, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι, με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές».
«Ο χρόνος απόκρισης στην πρώτη εστία ήταν 5 λεπτά»
Ο ίδιος βάζοντας τέλος στις καταγγελίες περί καθυστέρησης επιχείρησης των δυνάμεων υπογράμμισε ότι «στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα: Ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν- όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά - βουνό, δάσος αλλά και οικισμοί διάσπαρτα σπίτια Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε… Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε».
«Οι άνθρωποι όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική την γνωρίζουν. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν, τον φόβο, τον θυμό ή τη βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο Στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μια φωτιά πίσω από την άλλη», κατέληξε ο ίδιος.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περισσότερες περιοχές
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Βαρνάβα, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Παλλήνης.
Το μοναδικό οδικό τμήμα που παραμένει κλειστό είναι η λεωφόρος Διονύσου, από τη Δροσιά έως τη Νέα Μάκρη.