Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ: «Θα επιστρέψεις τα Γλυπτά στους ιδιοκτήτες τους;»
Χαμηλοί τόνοι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τεράστια η πίεση από την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο ηγετών.
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Αθήνα και Λονδίνο κρατούν χαμηλούς τόνους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ωστόσο η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δυο ηγετών παρά το γεγονός πως για την κυβέρνηση το θέμα αποτελεί ένα «διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο». Επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών συμπεριλαμβάνονταν θέματα επενδύσεων, ναυτιλίας, τουρισμού, το μεταναστευτικό αλλά και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
«Κιρ Στάρμερ θα επιστρέψεις τα γλυπτά στους ιδιοκτήτες τους;»
Για το θέμα των Γλυπτών στην Αθήνα υπενθυμίζουν το προεκλογικό σήμα του Βρετανού Πρωθυπουργού, ότι η δική του κυβέρνησή: «Δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία». Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η φόρμουλα που εξετάζεται πλέον ως απολύτως πιθανή είναι το μοντέλο της ανταλλαγής και όχι του δανεισμού καθώς η Αθήνα δεν παγίως δεν αναγνωρίζει κυριότητα στην Βρετανική πλευρά.
Οι δημοσιογράφοι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησαν να πάρουν μία δήλωση από τους δυο ηγέτες για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα ρωτώντας ευθέως τον Βρετανό Πρωθυπουργό: «Σερ Κιρ Στάρμερ θα επιστρέψεις τα γλυπτά στους ιδιοκτήτες τους;».
Στην επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία αναφορά, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Sir Keir Starmer αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Νέα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο
Την ώρα της συνάντησης το BBC δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σημειώνεται πως ο Guardian σε εκτενές του ρεπορτάζ αναφέρει πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία το 53% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.