Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος
Τα παιδιά στις φτωχότερες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από τα παιδιά σε πλουσιότερες χώρες.
Σχεδόν 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, συνθήκη που έχει ξεπεράσει τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη καθαρού νερού για να γίνει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για μικρά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια θάνατοι, παιδιών και ενηλίκων, το 2021 οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του βρετανικού Ινστιτούτου για τις Επιπτώσεις στην Υγεία.
Ο μολυσμένος αέρας είναι πλέον η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στον κόσμο ξεπερνώντας το κάπνισμα, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η υψηλή πίεση. Μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, η περιβαλλοντική μόλυνση είναι επίσης η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον υποσιτισμό.
Στη φετινή κατάσταση της ποιότητας του αέρα, μία έρευνα που δημοσιεύει το Ινστιτούτο από το 2017, έγινε σε συνεργασία με την UNICEF και δείχνει επίσης ότι τα παιδιά στις φτωχότερες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από τα παιδιά σε πλουσιότερες χώρες.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών από τη μόλυνση στην Αφρική είναι 100πλάσιος του αντίστοιχου στις πλουσιότερες χώρες.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Μικροσκοπικά σωματίδια, που ονομάζονται PM2,5 – που σημαίνει ότι είναι μικρότερα από 2,5 μικρομέτρα σε διάμετρο – ευθύνονται για περισσότερο από το 90% των θανάτων από μόλυνση.
Τα σωματίδια PM2.5 μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν όργανα σε ολόκληρο το σώμα. Έχει μάλιστα αποδειχτεί ότι σχετίζονται όχι μόνο με πνευμονικές παθήσεις, αλλά και καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, άνοια και αποβολές.
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «καθώς οι ξηρασίες γίνονται όλο και πιο έντονες και πιο παρατεταμένες και τα εδάφη γίνονται όλο και πιο ξηρά, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα κάποτε ακμάζοντα δάση και οι καταιγίδες σκόνης επηρεάζουν τεράστιες πεδιάδες, γεμίζοντας τον αέρα με σωματίδια που παραμένουν για μεγάλες χρονικές περιόδους».
Επιπλέον, «οι αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως τα οξείδια του αζώτου, τα οποία σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μετατραπούν πιο εύκολα σε όζον, ένα ερεθιστικό αέριο όταν εισπνέεται. Η μακροχρόνια έκθεση στο όζον συνέβαλε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους το 2021».
Η αντιμετώπιση της μόλυνσης του αέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά και το κλίμα. Περίπου μισό εκατομμύριο θάνατοι παιδιών το 2021 συνδέονται με το βρώμικο αέρα σε εσωτερικούς χώρους, κυρίως εξ αιτίας του μαγειρέματος με βρώμικα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, της παραφίνης και του άνθρακα.
Η έρευνα υπολογίζει ότι σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα. Για να λυθεί το πρόβλημα, υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από σήμερα έως το 2030 για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στην υποσαχάρια Αφρική.