Χιλιάδες εκατομμυριούχοι ετοιμάζονται να φύγουν από τη Βρετανία
Η ισχυρή πιθανότητα μιας κυβέρνησης Εργατικών και αύξησης των φόρων, οδηγεί τους πλούσιους της χώρας σε άτακτη φυγή.
Αριθμός - ρεκόρ εκατομμυριούχων αναμένεται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, καθώς η πολιτική αναταραχή και η πιθανότητα αύξησης των φόρων με μία κυβέρνηση Εργατικών μειώνουν τη γοητεία μίας χώρας που κάποτε θεωρούνταν βασικός προορισμός για τους πλούσιους.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων, Henley & Partners, περίπου 9.500 άνθρωποι με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε ρευστό και επενδύσεις θα φύγουν από τη χώρα – αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο το 2023.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως αυξάνονται οι λόγοι για να φύγουν από τη χώρα οι πλούσιοι άνθρωποι, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι «οι συνέπειες του Brexit είναι ακόμα αισθητές, με το City του Λονδίνου να μη θεωρείται πλέον το οικονομικό κέντρο του κόσμου».
Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από 150.000 άτομα με υψηλά εισοδήματα. Για να συμμετάσχουν στην έρευνα, θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα τουλάχιστον για έξι μήνες το χρόνο, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ιδρυτές επιχειρήσεων, προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, διευθυντές και συνεταίρους στη διοίκηση.
Η μεγάλη «έξοδος»
Η συνεχής έξοδος από το Ηνωμένο Βασίλειο – 16.500 εκατομμυριούχοι έφυγαν από το 2017 έως το 2023 – είναι μέρος ενός σημαντικού κύματος μετανάστευσης των πλουσίων, που δείχνει να επιταχύνεται. Έρευνα έδειξε ότι φέτος αναμένεται να αλλάξουν τόπο διαμονής 128.000 εκατομμυριούχοι, σπάζοντας κατά 8.000 το περυσινό ρεκόρ.
Από τις 15 χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους – κατοίκους, η Βρετανία έχει καταγράψει τις σημαντικότερες απώλειες μετά την Κίνα που αναμένεται να χάσει 15.200 το 2024. Ενώ είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, που βλέπουν καθαρές απώλειες στην τελευταία δεκαετία, από το 2013.
Αντιθέτως, ξεκάθαρα ανοδική είναι η τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, της Γερμανία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Οι συνέπειες του Brexit, που σταμάτησε την ελεύθερη διακίνηση ατόμων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδήγησε σε αύξηση των δασμών και μείωση των επενδύσεων, καθώς και άλλα οικονομικά σοκ όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας προηγήθηκαν μίας περιόδου πρωτοφανούς πολιτικής αστάθειας.
Πολιτική αστάθεια
Η Μεγάλη Βρετανία είχε πέντε πρωθυπουργός από το 2010, συμπεριλαμβανομένης της θητείας των 45 ημερών της Λιζ Τρας το 2022, της οποίας το οικονομικό πρόγραμμα έστειλε τη στερλίνα στα τάρταρα και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να μην έρθει οικονομικός όλεθρος.
Η αστάθεια αυτή δυσκόλεψε την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει την αναιμική οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις.
Ο «φόβος» μιας κυβέρνησης Εργατικών
Τώρα, υπάρχει ένας νέος κίνδυνος στον ορίζοντα. Το κόμμα των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ, που προηγείται με τεράστια διαφορά, περίπου 20%, από τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ, έχει κάνει τα πάντα για να προσελκύσει επιχειρήσεις και επενδυτές και να υποσχεθεί οικονομική σταθερότητα και ισχυρότερη ανάπτυξη εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στις 4 Ιουλίου.
Ο Στάρμερ και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, που έχει εργαστεί στην τράπεζα της Αγγλίας, έχουν υποσχεθεί ότι δε θα αυξήσουν τη φορολογία και ότι θα παραμείνουν στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σούνακ.
Όμως, από την άλλη, έχουν δεσμευτεί να στοχεύσουν τη φορολογία τους στις μεγάλες αυξήσεις πλούτου σε μέτρα που αφορούν κυρίως τους πλουσίους.