Ένας τραπεζίτης το «είδωλο» των Γερμανών, πώς ο Χέλμουτ Σεν ανέβηκε στην κορυφή
Της Ευαγγελίας Φάκα...
Χέλμουτ Σεν ή αλλιώς, ο τραπεζίτης του ονείρου για τους Γερμανούς. Ο άνθρωπος που... ξέφυγε από τις προκαταλήψεις του πατέρα του και έκανε όλη την υφήλιο να μιλάει για εκείνον!
Σίγουρα, ξέρουμε πως είναι να προσπαθείς να χωρέσεις στα «κουτάκια» που σου δίνουν οι γονείς σου. «Κουτάκια» κομμένα και ραμμένα πάνω στα δικά τους θέλω, και για να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες τους... τους κάνεις το χατίρι. Για τον Χέλμουτ Σεν συμπληρώνονται, σαν σήμερα (23/02), 28 χρόνια από τον θάνατό του. Στην «μαγική» πορεία του είχε αρκετή δόση... καταπίεσης αλλά και μια μεγάλη «εξιλέωση»!
Ο Γερμανός, όπως φανερώνει και η ιστορία, υπήρξε ένας «Βετεράνος» για την χώρα του. Ξεκίνησε να έχει αισθήματα από την.. κούνια για την «στρογγυλή θεά» και δεν το έκρυψε. Ο πατέρας του, από την άλλη, ήθελε να τον βάλει στο σωστό δρόμο - κατά την άποψή του - και του επέβαλλε να γίνει τραπεζικός υπάλληλος.
Ήταν ένας απλός άνθρωπος, έμπορος στο επάγγελμα, χωρίς καμία απολύτως επαφή με το ποδόσφαιρο. Τα στερεότυπα του πατέρα του, σχετικά με το άθλημα και την επιθυμία του να το ακολουθήσει, προϋπόθεταν πρώτα να ασχοληθεί με τις τράπεζες και εν συνεχεία να το κάνει παράλληλα, αλλά μόνο έτσι. Ο Σεν δεν είχε άλλη επιλογή, δέχθηκε την προσφορά του πατέρα του και ξεκίνησε μια αρχή ενός ονείρου... ατελείωτου.
Πριν φτάσει στις μεγάλες «κατακτήσεις» ως προπονητής, πρώτα δοκιμάστηκε ως ποδοσφαιριστής. Σίγουρα η ποδοσφαιρική του καριέρα δεν ήταν ισάξια με εκείνη της προπονητικής, αλλά σαν επιθετικός ήταν αξιοπρεπείς η παρουσία του. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, διένυσε στην Ντρέστνερ την περίοδο 1932-1944, μετρώντας δύο πρωταθλήματα Γερμανίας, ενώ το αξιοσημείωτο της πορείας του στο «τερέν» ήταν τα 17 γκολ με την φανέλα της Εθνικής Γερμανίας σε μόλις 16 συμμετοχές.
Το τέλος του στην ενεργό δράση; Πρόωρο. Ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο και η αρχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου κλείδωσαν την ποδοσφαιρική δράση του τραπεζοϋπάλληλου Χέλμουτ στο... χρηματοκιβώτιο. Εκείνος είχε μείνει σε απόσταση από κάτι που τόσο αγαπούσε και... κυνήγησε διαχρονικά σε όλη του την ζωή. Μετέπειτα ήρθε ο όρος «προπονητής» στη ζωή του, ή για να το θέσουμε καλύτερα, του «μέγα» προπονητή. Στην αρχή, ως βοηθός, με τον επίσης θρυλικό Ζεπ Χερμπέγκερ να είναι ο πρώτος τεχνικός της Δυτικής Γερμανίας και εκείνος στο πλευρό του, μαθαίνοντας για να δώσει αργότερα «σάρκα και οστά» στα πιο τρελά του όνειρα!
Οκτώ χρόνια μετά ο Ζεπ αποχώρησε, με τον Χέλμουτ να αναλαμβάνει το τιμόνι εξ' ολοκλήρου μόνος του. Οι μεγάλες στιγμές του είχαν ξεκινήσει να... δρομολογούνται ήδη.
Ο τρόπος παιχνιδιού του; Πρωτόγνωρος για την εποχή. Μα και ο πιο αποτελεσματικός. Δύο συνεχόμενες παρουσίες της Δυτικής Γερμανίας σε Μουντιάλ, κατακτώντας την δεύτερη (1966) και την τρίτη θέση (1970) αντίστοιχα. Η κατάκτηση ενός τροπαίου όμως ήταν ήδη πολύ κοντά. Βέλγιο 1972, ο Χέλμουτ Σεν, μπροστά σε πλήθος κόσμου σηκώνει το πρώτο του τρόπαιο ως προπονητής. Η Γερμανία ήταν Πρωταθλήτριας Ευρώπης και μόλις ένα όνειρό του είχε πραγματοποιηθεί. Που να ήξερε, όμως, ότι αυτό που έζησε εκείνο το βράδυ δεν θα ήταν τίποτα μπροστά στο... θρίαμβο που θα ερχόταν. Έμοιαζε να είχε κατακτήσει τόσα πολλά όμως στην πραγματικότητα δεν είχε κατακτήσει τίποτα.
Μουντιάλ ξανά, χρονιά, το 1974. Ο Χέλμουτ πιο διψασμένος και διαβασμένος από ποτέ για να φτάσει στην κορυφή. Τρίτη και φαρμακερή, που λέμε. Αλήθεια ήταν. Ένας τελικός πραγματικά... φωτιά. Ο Χέλμουτ Σεντ της Δυτικής Γερμανίας και η ομάδα του, απέναντι σε εκείνη της ιστορικής Ολλανδίας και του «ιπτάμενου Ολλανδού», Γιόχαν Κρόιφ! Η αναμέτρηση; Κάτι παραπάνω από συναρπαστική! Ο Χέλμουντ με την «αρμάδα» του... γυρίζει το ματς με ανατροπή και παίρνει την νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο του Μουντιάλ, γράφοντας την δική του ιστορία με χρυσά γράμματα.
Ποιος να το πίστευε, ότι αυτός ο τραπεζοϋπάλληλος θα γινόταν εκείνος ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Γερμανίας, που έχει κατακτήσει Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Πραγματικά απίστευτο. Ίσως η ιστορία του, θα πρέπει να γίνεται παράδειγμα και να μας υπενθυμίζει ότι την ζωή εμείς την επιλέγουμε, και δεν μας επιλέγει αυτή!