Charles K. Kao: Το Google Doogle τιμά τον «πατέρα» των οπτικών ινών
Το Google Doodle τιμά την Πέμπτη (04/11) τον Αμερικανοβρετανό επιστήμονα κινεζικής καταγωγής Charles K. Kao, που θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών, του οποίου οι καινοτομίες έφεραν επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό Internet υψηλής ταχύτητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, o Charles K. Kao γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933 στη Σαγκάη της Κίνας και σημείωσε από νωρίς αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή επιτυχία, οπότε συνέχισε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αγγλία.
https://www.youtube.com/watch?v=2-5sScP_fiw
Εν συνεχεία, ο ίδιος έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd..Το 1966, ο Charles K. Kao αποδεικνύει μαζί με τον Τζορτζ Χόκαμ πως η υψηλή εξασθένηση του σήματος που μεταδίδεται μέσω των ινών αυτών δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία συνέπεια της μη απόλυτης καθαρότητας του ίδιου του γυαλιού και πως η εξασθένηση αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 20dB/χλμ προκειμένου ένα καλώδιο οπτικών ινών να θεωρηθεί κατάλληλο ώστε να χρησιμοποιηθεί στη μετάδοση τηλεφωνικών σημάτων.
Ακόμα, ο Charles K. Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών.
Αργότερα, ο Charles K. Kao θα αναπτύξει ένα φασματόμετρο μεγάλης ευαισθησίας προκειμένου να μετράται η απώλεια των ρευστών κρυστάλλων quartz, που παράγονται βιομηχανικά. Μέσω αυτού, μάλιστα, απέδειξε πως με τη χρήση ενός τέτοιου βιομηχανικής παραγωγής κρυστάλλου, επιτυγχάνεται μείωση της εξασθένηση του σήματος μόλις στα 5 dB/χλμ. Όσο ο ίδιος μελετούσε τις οπτικές ίνες, μόλις το 1% του φωτός κατόρθωνε να περάσει ανά 20 μέτρα ίνας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό φθάνει το 95% του φωτός ανά χιλιόμετρο.
Ο Charles K. Kao ήταν αφοσιωμένος εκπαιδευτικός, εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής, και από το 1987 και για δέκα χρόνια διετέλεσε αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολών του Χονγκ Κονγκ.
Η έρευνα-ορόσημο του Charles K. Kao στη δεκαετία του 1960 τού χάρισε ένα βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε τον δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σήμερα.
https://www.youtube.com/watch?v=m53Er379L2U&t=1s
O επιστήμονας χτυπήθηκε το 2004 από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από το 2016 δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Για την επόμενη διετία τον φρόντιζε η σύζυγός του, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Χονγκ Κονγκ.