Χαρίτσης: Στόχος μας η συνένωση δυνάμεων - Αντίπαλος μας ο Μητσοτάκης
«Εμείς κάνουμε μια νέα αρχή και θέλουμε αυτό το νέο σχήμα να μπορέσει να καλύψει ένα μεγάλο πολιτικό κενό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στη χώρα. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μια μονοκρατορία της κυβέρνησης της δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και από την άλλη στο προοδευτικό, στο αριστερό φάσμα να μη διατυπώνεται μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Όχι μόνοι μας. Δεν μικρομεγαλίζουμε. Δεν λέμε ότι μια ΚΟ των 11 μπορεί από μόνη της να παίξει αυτόν τον ρόλο. Θέλουμε να συνενώσουμε και δυνάμεις με άλλους» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης , επικεφαλής της νέας ΚΟ των «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ του Action24.
Ερωτηθείς ποιες συνεργασίες «βλέπει» ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Έχουμε συνηθίσει στο πολιτικό σύστημα η λογική των συνεργασιών να αφορά συνεννοήσεις κορυφής και συνήθως πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ολόκληρη κοινωνία που δεν εκφράζεται μέσα από το πολιτικό σύστημα. Η αποχή έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, οι νέοι άνθρωποι βλέπουν την πολιτική με απέχθεια και δεν τους αφορά και δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους. Εμείς το να μιλήσουμε με τα στρώματα που δεν εκφράζονται είναι πολύ σημαντικό. Εμείς είμαστε μια δύναμη της Αριστεράς. Που θέλει να καλύψει όλο το φάσμα, από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο η συμπόρευση με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Είναι το μείζον ζήτημα που αφορά τους πάντες και τα πάντα».
«Υπάρχει κάποιος κίνδυνος εδώ. Δεν θέλουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Να λέμε ότι δεν είμαστε αυτό που είναι κάποιος άλλος. Θέλουμε να δώσουμε το δικό μας νέο, αριστερό, σύγχρονο στίγμα με σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Κι αυτός είναι ένας λόγος που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Σέβομαι την απόφαση όλων. Κι αυτών που επέλεξαν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πρέπει να είναι σεβαστή και η απόφαση αυτών που επέλεξαν να αποχωρήσουν. Μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη αλλά επιβεβλημένη κι αναγκαία γιατί δεν μπορούσαμε να βλέπουμε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο να οδηγείται στον εκφυλισμό».
Ερωτηθείς για τον λόγο που τους οδήγησε στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αν αυτός ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης ή και οι δύο, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε: «Δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση αλλά για βαθιά πολιτικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας πολιτικός χώρος που παρήγαγε πολιτική. Ξεκίνησε από το 3% κι έγινε κυβέρνηση κι άλλαξε συσχετισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το τελευταίο διάστημα ότι να χάνει την ιδεολογική του ταυτότητα, τον πολιτικό του προσανατολισμό, χάθηκε ένα στίγμα σημαντικό που πρέπει να έχει μια δύναμη της Αριστεράς. Εμείς είμαστε ακριβώς στον αντίποδα. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες τι λέμε για κάθε μείζον θέμα. Σημασία έχει για εμάς να ανοιχτούμε προς την κοινωνία και προς το μέλλον».
«Η συζήτηση για τις καρέκλες είναι εκτός πραγματικότητας και εξοργιστική. Γιατί ακριβώς αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες και οι ρόλοι, θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε τις προτάσεις που μας έγιναν. Να πάρουμε τις καρέκλες και να κάτσουμε στην ησυχία μας και να μην αντιδρούμε σε όλο αυτό που βλέπαμε να συμβαίνει γύρω μας και ήταν η απαξίωση ενός ιστορικού χώρου. Εμείς όμως αντιδράσαμε και πήραμε τη δύσκολη απόφαση και δεν μείναμε εκεί γιατί θεωρήσαμε ότι το να μείνουμε σε έναν χώρο που οδηγείται στην ανυποληψία προσβάλλει και την ιστορία μας και κυρίως δεν θα μπορούσε να εκφράσει ένα προοδευτικό σχέδιο για το μέλλον της κοινωνίας».
Σε ερώτηση για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χαρίτσης δεν θέλησε να τη σχολιάσει τονίζοντας ότι είναι καθόλα σεβαστή και συνεπής στην απόφασή του να μην παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα.
Ερωτηθείς για το όνομα είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αλλά θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα σε εκδήλωση.
Σε ερώτηση για τον στόχο της νέα κοινοβουλευτικής ομάδας είπε: «Θέλουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θέλουμε να είμαστε η Αριστερά και της κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και της εν δυνάμει διακυβέρνησης της χώρας. Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ασφάλεια της ιδεολογικής μας καθαρότητας».
«Το σύστημα της δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη είναι ισχυρό. Άρα χρειάζεται προγραμματική δουλειά και απαιτεί μαχητική αντιπολίτευση στη Βουλή και στην κοινωνία. Δεν κερδίζεις μόνον απλώς και μόνο γιατί λες ρητορικά ότι θα τον κερδίσεις. Πρέπει να το αποδείξεις στην πράξη» τόνισε.
Τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών επί της αρχής σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συναίνεση εφόσον αντιμετωπιστούν με τόλμη και με σύγχρονους όρους όπως απαιτεί η εποχή.
Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι μετά το 2019 έχει επιχειρήσει να διαμορφώσει σε πολλά πεδία όρους καθεστώτος στη χώρα. Δεν θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή λειτουργούμε σε ένα μη δημοκρατικό καθεστώς. Έχουμε όμως πτυχές του δημόσιου βίου όπου η κυβέρνηση τςη ΝΔ και το σύστημα που την στηρίζει, επιχειρεί να λειτουργήσει με όρους μονοκρατορίας.
Για τις ευρωεκλογές είπε ότι για τη νέα ομάδα θα είναι μια πολύ σημαντική εκλογική μάχη. «Και θα τη δώσουμε με όρους εδραίωσης της παρουσίας μας στο πολιτικό σύστημα».
Στην ερώτηση ιδιωτική ή δημόσια ΔEH ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το κράτος στον ενεργειακό θέμα πρέπει να έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο. Ως εκ τούτου τάχθηκε υπέρ της Δημόσιας ΔΕΗ με το κράτος να ασκεί το managment.
Για τη στρατιωτική θητεία είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κατάργηση ή δημιουργία επαγγελματικού στρατού. «Αυτά τα ζητήματα είναι έξω από τη λογική και τις προγραμματικές μας θέσεις».