Χάος στη Γεωργία: Σφοδρές οδομαχίες μετά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δηλώσει ότι το αίτημα ένταξης της Γεωργίας έχει παγώσει. Οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες οξύνθηκαν απότομα.
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας το βράδυ της Παρασκευής ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση «μέχρι το τέλος του 2028».
Οι διαδηλωτές αποκαλούσαν «προδότες» τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και να κρατούσαν φωτογραφίες δημοσιογράφων που, όπως λένε, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι διαδηλώσεις συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας η οποία χρησιμοποίησε εναντίον τους σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού, με την κυβέρνηση να λέει ότι συνελήφθησαν 43 άτομα.
Νωρίτερα, περισσότεροι από 100 διπλωμάτες και δημόσιοι υπάλληλοι στη Γεωργία υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζεται με τα στρατηγικά συμφέροντα της Γεωργίας.
«Είμαστε υπερήφανος λαός»
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 28/11 ότι η χώρα θα αναστείλει τον διάλογο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον μέχρι το 2028 ενώ ταυτόχρονα αρνείται να λάβει οποιαδήποτε επιχορήγηση από τις Βρυξέλλες, λόγω της «σωρείας προσβολών» από το μπλοκ.
Η Γεωργία, μια χώρα 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο στόχος της αυτός περιγράφεται στο Σύνταγμά της. Όμως τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες οξύνθηκαν απότομα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δηλώσει ότι το αίτημα ένταξης της Γεωργίας έχει παγώσει. Χώρες της Δύσης λένε ότι οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου αμαυρώθηκαν από παρατυπίες.
Το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε αυτές τις εκλογές με ποσοστό σχεδόν 54%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε, σε δηλώσεις του επέμεινε ότι η Γεωργία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και ότι «είναι δική μας ευθύνη να καταστήσουμε τη Γεωργία πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά ότι «οι σχέσεις Γεωργίας-ΕΕ είναι διμερείς και μπορούν να είναι μόνο διμερείς».
"Είμαστε ένα περήφανο έθνος που σέβεται τον εαυτό του με μακρά ιστορία. Ως εκ τούτου, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο για εμάς να θεωρούμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως χάρη που θα πρέπει να μας παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση".