Χανιά: Ο Μπλίνκεν στην ιστορική οικία Μητσοτάκη - Ποιοι άλλοι έχουν φιλοξενηθεί
Με φόντο τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, το διπλωματικό «θρίλερ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα παζάρια της Τουρκίας, η Ελλάδα αναμένεται να είναι ένας από τους σταθμούς της νέας περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται συναντηθεί το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά .
Πιο συγκεκριμένα, κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα, ο κ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη στάση στη Σούδα το απόγευμα του Σαββάτου απ' όπου θα κατευθυνθεί στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ποιοι έχουν επισκεφθεί την οικεία Μητσοτάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπλίνκεν είναι ανάμεσα στις πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί την ιστορική οικεία της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη. Επισκέπτης υπήρξε και ο προκάτοχος του Μπλίνκεν, ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε μεταβεί και στη βάση της Σούδας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης.
Εκτός όμως από τους Αμερικανούς υπουργούς εξωτερικών, ιστορική έχει μείνει η επίσκεψη του εν ενεργεία τότε Προέδρου των ΗΠΑ George Bush του πρεσβύτερου τον Ιούνιο του 1991, μαζί με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα. Μάλιστα, είχε επιστρέψει το 1994 στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης καθώς διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Στο εν λόγω σπίτι φιλοξενήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 1927, όταν επέστρεψε από το Παρίσι όπου βρισκόταν από το 1924 μετά την παραίτησή του από Πρωθυπουργός, μέχρι την Άνοιξη του 1928.
Ιστορικής σημασίας οικεία
Σημειώνεται ότι η ιστορική οικεία είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για την Κρήτη καθώς στο εν λόγω οίκημα είχε υπογραφεί η Σύμβαση της Χαλέπας, στις 15 Οκτωβρίου 1878 μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών.
Η οικεία ανήκε στον παππού του Κωνσταντίνου, Κωστή Μητσοτάκη, που ήταν γαμπρός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπήρξε ιδρυτής του «Κόμματος των Ξυπολήτων», το οποίο αργότερα παρέλαβε από αυτόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετονόμασε σε «Κόμμα των Φιλελευθέρων».