Χαμένος στην... πυρόσφαιρα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Ερωτήματα από το Μαξίμου, «πυρά» από βουλευτές για το πόρισμα
Σειρά ερωτημάτων θέτει το Μέγαρο Μαξίμου για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - ερωτήματα που βάζουν στο κάδρο τα μέλη του οργανισμού. Ο Μαρκόπουλος άνοιξε νέο «μέτωπο» εντός της κυβερνητικής παράταξης.

Σε δυο μέτωπα, έχει στραμμένη την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου. Εντός Ελλάδος, η Ηρώδου Αττικού, παίρνει θετικά μηνύματα για τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις και το φρενάρισμα στην πτώση των ποσοστών. Ταυτόχρονα καταγράφει τις ενθαρρυντικές εξελίξεις σε μια από τις βασικές αιτίες της κυβερνητικής φθοράς, την τραγωδία στα Τέμπη.
«Μας δίνει κι άλλον σφυγμό», ήταν τα μετρημένα λόγια που χρησιμοποιούσε κυβερνητικός παράγοντας, ενδεικτικά και των χαμηλών τόνων που θέλουν να κρατήσουν στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου πάντως, βλέπουν «την αντεπίθεση της αλήθειας», στην οποία είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης , στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με αφορμή την υπόθεση Βερβεσού, να αποκτάει άλλες διαστάσεις, μετά το φιάσκο στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Στα «κάγκελα» οι βουλευτές με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης βρήκε πάτημα πάνω στις διαψεύσεις των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας για το μείζον θέμα της πυρόσφαιρας, για να χτυπήσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης». Τα 3+1 ερωτήματα που απηύθυνε ο κ. Μαρινάκης με έμμεσο τρόπο, αλλά και με μια προσεκτική διατύπωση, βάζουν στο κάδρο τα μέλη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και ειδικά τον Πρόεδρο του Σιδηροδρομικού Τομέα του οργανισμού, Χρήστο Παπαδημητρίου. Οι απαντήσεις σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, που θα δοθούν από την έρευνα της δικαιοσύνης, αφορούν στο:
- Πώς έφτασαν να γράψουν αυτά που έγραψαν;
- Αν ενδέχεται να είναι ή όχι προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο εξήχθησαν τα συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα και τα εύφλεκτα υλικά;
- Γιατί βιάστηκαν;
Αφού, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μια ημέρα ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, δηλαδή στις 26/2/2025, το ΔΣ του ΕΔΟΑΣΑΑΜ, ζήτησε από την τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, να μην συμπεριληφθεί το κομμάτι για πυρόσφαιρα λόγων αμφιβολιών.
Κομβικό ερώτημα, στις συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, αποτελεί «τι μεσολάβησε από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έως σήμερα και παίρνουν τώρα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σαφείς αποστάσεις;». Είναι σαφές, ότι στις τάξεις της κυβέρνησης, μεγαλώνει το κύμα της αμφισβήτησης εναντίον του επικεφαλής του οργανισμού και αρκετοί βουλευτές εκτιμούν πως όσοι συνέταξαν το συγκεκριμένο πόρισμα δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον στη θέση τους καθώς με τη στάση τους όχι μόνο συντηρούν αλλά και επιτείνουν το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Τα νέα δεδομένα «ξυπνούν» ενδοκυβερνητικά πάθη
Ταυτόχρονα, όμως τα δεδομένα που προστίθενται στη δημόσια συζήτηση, ανάβουν ακόμη ένα εσωκομματικό φιτίλι στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, στην ανάρτηση του -με αφορμή τις εξελίξεις-άφησε νέες αιχμές κατά του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά τον φωτογράφισε με σαφήνεια: «Προ ενός έτους καμία 15αρια βουλευτές βρεθήκαμε μόνοι να δίνουμε τη μάχη υπό τα πυρά ακραίων δημαγωγικών κομμάτων που βασίστηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι δικοί μας λιποψύχησαν. Κρύφτηκαν ή καλά καλά δήλωναν πως θα έβγαιναν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης».
Η ανάρτηση Μαρκόπουλου μάλιστα, κατά πληροφορίες, προέκυψε μετά από συνεννόηση και με άλλα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, τα οποία όπως έλεγαν στον Flash.gr: «Εμάς μας είχαν τσιγκελώσει αλλά το κέντρο δεν είχε πάρει χαμπάρι».
Μάλιστα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με δυο βουλευτές, είχε εκφράσει με έμμεσο τρόπο ένα mea culpa για την αποστροφή του, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Alpha ότι «η εξεταστική δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής». Ο κ.Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν σωστή έκφραση. Υπήρξαν λεκτικές αναφορές αλλά όλοι είμαστε υπό πίεση όταν βρισκόμαστε μπροστά στις κάμερες. Έγινε, όμως, δουλειά και το πόρισμα της επιβεβαιώθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ».
Επιστρέφει στις περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την άλλη στο Μαξίμου, εδώ και καιρό δίνουν έμφαση στην μετάδοση του θετικού αφηγήματος της κυβέρνησης, για να σπάσει η μονοθεματική ατζέντα των Τεμπών. Σε αυτήν την … αντεπίθεση, θα ηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη, θα συνδυάσει την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με μια περιοδεία σε Λειβαδιά και Βοιωτία. Το σχέδιο για τις περιοδείες, περιλαμβάνει και μια πρόταση για ένα ταξίδι-εξπρές στη Σαντορίνη που ακόμη δεν έχει κλειδώσει.
Η παρουσία του Πρωθυπουργού εκτός των τειχών, κρίνεται κομβική για την εμπέδωση του κεντρικού μηνύματος της κυβέρνησης που αφορά στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει το σήμα ότι και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση: «Εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες πάντως, κυριάρχησε το σύνθημα για ψυχραιμία, καθώς όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας: «Ακόμη δεν ξέρουμε τη διάρκεια αυτής της κρίσης», ενώ πρόσθετε με έμφαση ότι: «Η προετοιμασία που κάνουμε είναι τέτοια που θα αφορά στην αντιμετώπιση πολλών γύρων». Γι’ αυτό και η συζήτηση εστίασε και στο κλείσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, εκκρεμοτήτων, που θεωρούνται κρίσιμες για να προστατευτεί η ανάπτυξη.