Χαλκίδα: 23χρονος «νταής» ξυλοκόπησε την κοπέλα του και της έσπασε το κινητό
Ένα νέο σοβαρό περιστατικό βίας κατά γυναίκας σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης μεταξύ ενός νεαρού ζευγαριού στη Χαλκίδα.
Πιο συγκεκριμένα, μια νεαρή κοπέλα ηλικίας 19 ετών έζησε τρομακτικές στιγμές πλάι στον 23χρονο σύντροφό της ο οποίος τη γρονθοκόπησε για λόγους που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί.
Όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς όπου και απευθύνθηκε, ο νεαρός βγήκε εκτός εαυτού και άρχισε να την κλωτσάει στο σώμα και να τη χτυπάει στο κεφάλι και το πρόσωπο με μπουνιές με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο αριστερό ισχίο. Η μανία του 23χρονου, όπως υποστηρίζει η 19χρονη, ήταν τέτοια που συνέχισε πετώντας τη στο πάτωμα όπου έχασε για λίγα λεπτά τις αισθήσεις της.
Στη συνέχεια ο δράστης άρπαξε το κινητό της και το έσπασε ώστε η νεαρή κοπέλα να μην έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε βοήθεια.
Σε βάρος του 23χρονου υποβλήθηκε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ στην παθούσα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση.
Πώς ορίζεται και πώς τιμωρείται η ενδοοικογενειακή βία
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.
Αν είστε θύμα:
- Καλέστε το 100.
- Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
- Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
- Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
- Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
- Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
- Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομικήσυμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr.
- Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
- Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
- Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
- Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
- Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
- Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.