Bloomberg: Οι ρυθμοί των εμβολιασμών δείκτης για τη διάρκεια της πανδημίας - Το τέλος θα έρθει σε 7 χρόνια
Κουρασμένη από τις ανθρώπινες απώλειες, τις οικονομικές επιπτώσεις και τους περιορισμούς η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί την απάντηση στο πιο βασανιστικό ερώτημα της εποχής:Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού;
Με τους τρέχοντες ρυθμούς των εμβολιασμών θα χρειαστούν 7 χρόνια, υπολογίζει το Bloomberg, θεωρώντας ότι για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, θα πρέπει το 75% του πληθυσμού της γης να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι της επιστήμης, όπως ο Anthony Fauci, έχουν προτείνει ότι θα χρειαστεί κάλυψη 70% έως 85% του πληθυσμού για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό.
Καθώς 119 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι κάποιες χώρες κάνουν πολύ πιο γρήγορη πρόοδο σε σχέση με άλλες.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ αναμένεται να έχει εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού του (με τις δύο δόσεις) μόλις σε δύο μήνες. Οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει το στόχο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022, αλλά ο Καναδάς θα χρειαστεί μία ολόκληρη δεκαετία.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 2,4 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, καθώς είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζει ταχεία πρόοδο στους εμβολιασμούς.
Ενδεικτικά, η Γερμανία θα χρειαστεί 3,2 χρόνια, η Γαλλία 3,9 χρόνια, η Ιταλία 2,8 χρόνια, η Ισπανία 3,1 χρόνια, η Πορτογαλία 4 χρόνια, η Αυστρία 6,9 χρόνια, η Ολλανδία 4,3 χρόνια αλλά η Ελβετία 2 χρόνια.
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί είναι μια στιγμιαία διαπίστωση που μπορεί να αλλάξει από μια σειρά παραγόντων που είναι ευμετάβλητοι: Πόσο καιρό διαρκεί η φυσική ανοσία, πως προχωράει η παραγωγή εμβολίων, αν εγκρίνονται νέα εμβόλια, αν αυτά χρειάζονται μία δόση για την παροχή ανοσίας και πολλοί άλλοι.
Συνεπώς πρόκειται για μια πρόχειρη εκτίμηση που ναι μεν δείχνει ποιες χώρες κινούνται τώρα πιο γρήγορα, αλλά σίγουρα δεν προδικάζει το μέλλον, αφού είναι ξεκάθαρο ότι όσο προχωρούν οι μήνες, η κατάσταση θα διαφοροποιείται σημαντικά δημιουργώντας νέα δεδομένα.