Bloomberg: Πρόκληση για την Ευρώπη το φυσικό αέριο το 2025 - Κομισιόν: Καμία ανησυχία
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγωμένες συνθήκες ενισχύουν τη ζήτηση θέρμανσης την ώρα που οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από το 2018.
Η Ευρώπη καταναλώνει τα αποθέματα φυσικού αερίου ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς ο κρύος καιρός αυξάνει τις ανάγκες θέρμανσης, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν και πάλι αυτή την εβδομάδα.
Oι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό λίγο πάνω από 70%, σε σύγκριση με περίπου 86% πριν από ένα χρόνο.
Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης έλλειψης, η ταχεία αυτή κατανάλωση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες τιμές.
Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν μειωθεί συνολικά κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή τους - περισσότερο από οποιαδήποτε πτώση από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ωστόσο όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, συνήθως, οι ανησυχίες για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούν μετά τον χειμώνα, καθώς η κατανάλωση μειώνεται τους θερμότερους μήνες. Ωστόσο, το 2025 αναμένεται να είναι διαφορετικό, με τις ανησυχίες να παραμένουν υψηλές την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η αυξημένη ζήτηση και οι μειωμένες προμήθειες θα οδηγήσουν σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ασκώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στον ενεργοβόρο μεταποιητικό τομέα και στα νοικοκυριά.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με βάση το σημείο αναφοράς Title Transfer Facility στην Ολλανδία, έχει ήδη αυξηθεί πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης είναι δύο. Πρώτον, η Ουκρανία δεν ανανέωσε τη σύμβαση διαμετακόμισης με τη Ρωσία στα τέλη του 2024, διακόπτοντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά τη μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας, χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Τσεχία και η Ουγγαρία εξαρτώνται ακόμα από αυτές. Η απώλεια αυτής της σημαντικής πηγής θα αναγκάσει την Ευρώπη να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τα δικά της αποθέματα.
Δεύτερον, η Ευρώπη έχει ήδη αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τις αποθήκες της. Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αναλήψεις ξεπέρασαν τις 250 τεραβατώρες, μια από τις υψηλότερες ποσότητες που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτή την περίοδο, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 165 TWh της τελευταίας δεκαετίας.
Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι υψηλές τιμές ενέργειας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή, να αυξήσουν το κόστος ζωής και να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω στρατηγικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη μιας πιο ανθεκτικής ενεργειακής πολιτικής.
Κομισιόν: Καμία ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ -Τέλος στο πλαφόν της τιμής
Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ μετά τη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει σταθερή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ενέργειας, 'Αννα Κάιζα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, και η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά για πάνω από ένα χρόνο με τα κράτη-μέλη και την Ουκρανία για να προετοιμαστεί γι' αυτό το σενάριο.
«Όσον αφορά τις τιμές, η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη της τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης. Δεν είδαμε αυξήσεις τιμών το νέο έτος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν σταθερά. Η ζήτηση παραμένει υποτονική περίπου κατά 18% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», δήλωσε η 'Αννα Κάιζα. Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς μπαίνουμε στους πιο κρύους μήνες του χρόνου, η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η 'Αννα Κάιζα υπενθύμισε ότι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που είχε συμφωνηθεί στα 180 ευρώ/Mwh στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το Δεκέμβρη του 2022, θα πάψει να ισχύει στις 31 Ιανουαρίου 2025. Δεν ανέφερε ωστόσο, αν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για να μπει νέο πλαφόν, μετά το αίτημα της Ιταλίας να τεθεί ένα πλαφόν στα 50-60 ευρώ/Mwh. «Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν και η Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν πολύ σαφείς ότι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας είναι μία από τις προτεραιότητες αυτής της Επιτροπής και σύντομα θα υπάρξει παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης για προσιτές τιμές ενέργειας», δήλωσε η 'Αννα Κάιζα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Σλοβακία, η οποία πλήττεται περισσότερο από τη διακοπή διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η έκτακτη ομάδα συντονισμού φυσικού αερίου που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει τις συνέπειες του τερματισμού της συμφωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ή ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού για την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από τον τερματισμό των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, η 'Αννα Κάιζα είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Έχουν διευκολυνθεί οι ανταλλαγές με τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας χωρών της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα. «Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα κράτη μέλη μας να δείξουν αλληλεγγύη με τη Μολδαβία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.