Bloomberg: H Τουρκία κατέθεσε επίσημο αίτημα για προσχώρηση στους BRICS
Το αίτημα έχει γίνει εδώ και μερικούς μήνες, εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της επιχειρεί να πραγματοποιήσει η Τουρκία η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Bllomberg κατέθεσε επίσημο αίτημα προσχώρησης στην ομάδα των BRICS.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, εκτός από τις σχέσεις της με τη Δύση, η Τουρκία ψάχνει να διευρύνει και να δημιουργήσει «νέους δεσμούς» με άλλες οικονομικές παγκόσμιες δυνάμεις.
Το δημοσίευμα βασίζεται σε πηγές «με γνώση του θέματος», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι «το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες». Θέλει ωστόσο να τηρεί παράλληλα τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στον διεθνή οργανισμό στο συνέδριο των BRICS στη Ρωσία. Την φημολογία είχε «ενισχύσει» με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κάνοντας λόγο για «αυξημένο ενδιαφέρον για τον οργανισμό των BRICS».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το αίτημα έχει γίνει εδώ και μερικούς μήνες, «εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες». Η κίνηση αυτή, αναφέριε, είναι επίσης «εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022». Το υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».
Τι είναι ο οργανισμός BRICS
Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από δέκα χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.