Bloomberg: Αυτό είναι το σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ για τη Γάζα χωρίς τη Χαμάς
Το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη Χαμάς καταστρώνουν ήδη Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι μολονότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.
Όπως σημειώνει τo Bloomberg επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική πλευρά, το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μιας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ μεταβατικής κυβέρνησης και με την εμπλοκή αραβικών κυβερνήσεων.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τις εξελίξεις όπως το εύρος της επιτυχίας της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Υπογράμμισαν δε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαζόταν στήριξη από αραβικά κράτη της περιοχής, που δεν είναι δεδομένη.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσκοπούν σε μια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, αλλά έχουν επίσης πει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν παραμονή στην εξουσία της Χαμάς μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ένοπλοί της στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία η ομάδα σκότωσε 1.400 Ισραηλινούς και πήρε ομήρους 200 ανθρώπους.
Γιατί ανησυχεί η Ουάσιγκτον
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η πρόκληση της επίτευξης και των δύο αυτών στόχων βοήθησε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει σκεφτεί επαρκώς τι έρχεται μετά από μια χερσαία επίθεση.
ΟΙ ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ότι μια επίθεση στη Γάζα χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από την ανατροπή της Χαμάς θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύρραξη σε περιφερειακό πόλεμο.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκο είπε ότι οι προσπάθειες εστιάζονται αυτή τη στιγμή στην ένωση του κόσμου ενάντια στη Χαμάς – την οποία ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση – και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια στιγμή, η μοίρα της Γάζας μετά την πιθανή χερσαία εισβολή έχει γίνει μια από τις πιο πιεστικές ανησυχίες για τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Τις δύο εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με τις ανησυχίες για μια εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Πάντως σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Άσερ, πρώην αναλυτή θεμάτων που αφορούν στη Μέση Ανατολή της CIA, η ίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης θα ήταν απίστευτα δύσκολη και η συναίνεση των αραβικών κυβερνήσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.
«Ένα σχέδιο που περιλάμβανε αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτούσε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα αραβικά κράτη αποδέχονται τον κίνδυνο και συνεργάζονται μεταξύ τους», είπε ο Usher. «Θα απαιτούσε επίσης ένα άλμα εμπιστοσύνης από την Ιερουσαλήμ - ένα εμπόρευμα σε έλλειψη».
«Ένα σχέδιο που θα εμπλέκει αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτήσει μια μεγάλη αλλαγή ως προς το πως αποδέχονται αραβικά κράτη τα ρίσκα συνεργάζονται μεταξύ τους. Θα απαιτούσε επίσης ένα άλμα εμπιστοσύνης από μέρους του Ισραήλ», λέει.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πρότεινε ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να διαχειριστεί το έδαφος μετά τον τερματισμό των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Το Ισραήλ σκοπεύει να στραφεί από τη Γάζα και να δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας» στην περιοχή, δήλωσε ο Yoav Gallant στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας στο Τελ Αβίβ.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid πρότεινε την επιστροφή του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς στις εκλογές εκεί το 2006.
«Νομίζω ότι στο τέλος το καλύτερο είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιστρέψει στη Γάζα», είπε ο Λάπιντ σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη.