Bitcoin: Πόσα δολάρια χρειάζεται για να αυξηθεί κατά 1%
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, Bitcoin έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους καθώς οι επενδυτές λιανικής το τροφοδοτούν με μετρητά, ενώ η Tesla επένδυσε σε αυτό 1,5 δισ. δολάρια και η Microstrategy έχει πραγματοποιήσει πολλές αγορές.
Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. εκτίμησαν ότι οι ροές από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο Bitcoin αυξάνονται κατά 20% σε όρους δολαρίου αυτό το τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ οι λιανικές τοποθετήσεις έχουν αυξηθεί κατά 90%. Και αυτή η εξέλιξη μπορεί να μεταβάλλει την τιμή του Bitcoin περισσότερο από όσο θα επηρέαζε άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, συμπεριλαμβανομένων των Francisco Blanch και Savita Subramanian.
«Το Bitcoin είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην αυξημένη ζήτηση δολαρίου», δήλωσαν οι αναλυτές της BofA. «Εκτιμούμε ότι η καθαρή εισροή στο Bitcoin κεφαλαίων 93 εκατομμυρίων δολαρίων θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατίμηση της τιμής του κατά 1%, ενώ για να επιτευχθεί το ίδιο ποσοστό ανόδου στο χρυσό χρειάζονται περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 20 φορές περισσότερα κεφάλαια. Αντίθετα, η ίδια ανάλυση για τα 20ετή ομόλογα δείχνει ότι οι ροές χρημάτων πολλών δισεκατομμυρίων δεν έχουν σημαντική επίδραση στην τιμή τους, επισημαίνοντας τον πολύ μεγαλύτερο και σταθερότερο χαρακτήρα των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ.
Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν αξιοπιστία ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων καθώς αναπτύσσεται μια ισχυρή αγορά προϊόντων και παραγώγων στην οποία εισέρχονται οι θεσμικοί και οι τιμές του το αποτυπώνουν ανάλογα.
Το Bitcoin θεωρείται από ορισμένους ως μια ελκυστική ψηφιακή εναλλακτική λύση έναντι του χρυσού ή ως πιθανό καταφύγιο από τον πληθωρισμό λόγω της περιορισμένης προσφοράς του. Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν μια κερδοσκοπική φούσκα και ανησυχούν για θέματα όπως η μεγάλη χρήση ενέργειας για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος και η πραγματική του αξία.
Η BofA σημειώνει πως δεδομένου ότι περίπου το 95% του συνόλου των Bitcoin ανήκει στο 2,4% των επενδυτών με τους μεγαλύτερους λογαριασμούς, είναι «ανέφικτο να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός πληρωμών ή ακόμη και ως επενδυτικό όχημα».
Επισημαίνεται ακόμη το γεγονός ότι κάποιες από τις μεταβολές της τιμής του -που παραμένει ασταθής- και η περιορισμένη ρευστότητα του, μπορεί απλώς να εξαρτώνται από τις συνθήκες της αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
«Αν και μεγάλο μέρος της κίνησης της τιμής του Bitcoin αποδίδεται στην ψυχολογία της κερδοσκοπίας, οι μεγάλες και γρήγορες διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορούν να εξηγηθούν από την έλλειψη αμφίδρομης ρευστότητας σε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Jeffrey Halley, επικεφαλής αγορών Ασίας-Ειρηνικού στην Oanda.
Ένας άλλος παράγοντας που πιθανώς αυξάνει την τιμή είναι ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ψηφιακού νομίσματος κρατούν τα Bitcoin τους, σύμφωνα με την BofA, η οποία σημείωσε ακόμη ότι πολλοί ισχυροί κάτοχοι που τους αποκαλούν «φάλαινες» ή θεσμικοί επενδυτές, στην πραγματικότητα αγοράζουν Bitcoin αντί να το πουλούν. «Κοιτάζοντας τα λεπτομερή αρχεία blockchain, διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλύτερες διευθύνσεις δεν έχουν πουλήσει συνολικά από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσαν.