Bitcoin: Η Ρωσία και τα κρυπτονομίσματα - Podcast
Ακούστε το podcast:
Διαβάστε το άρθρο:
Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί με ειλικρίνεια έναντι των κρυπτονομισμάτων. Παγκοσμίως οι ρυθμιστικές αρχές ούτως ή άλλως στέκονται αμήχανες μπροστά σε αυτή τη νέα παγκόσμια βιομηχανία με τους χιλιάδες επενδυτές, τους προγραμματιστές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το μερίδιο των Ρώσων στον τομέα αυτό όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Το 2018, το 12% του πληθυσμού δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του κρυπτονομίσματα, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ το ποσοστό έφτανε το 7%.
Αντίθετα με την τάση αυτή, οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ λιγότερο ενθουσιώδεις με αυτού του τύπου τις επενδύσεις από τους πολίτες της αχανούς χώρας. Ο Σεργκέι Σβέτσοφ, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας κατηγόρησε στο πρόσφατο παρελθόν τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου και του Bitcoin, ως ένα είδος πυραμίδας.
[caption id="attachment_1774259" align="alignnone" width="1024"] Ο Σεργκέι Σβέτσοφ[/caption]
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πει επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται από κακοποιούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών. Στα τέλη του 2020, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ενίσχυσε τη ρυθμιστική πίεση στον τομέα της κρυπτογράφησης.
Όποιος Ρώσος δεν δηλώσει τα κέρδη του από κρυπτονομίσματα θα τιμωρείται μέχρι και με ποινή φυλάκισης και το μέτρο αυτό ήδη προκάλεσε μείωση 37% στο ενδιαφέρον για ψηφιακά νομίσματα.
Ορίστηκαν δε μεγάλα πρόστιμα αν κάποιος δεν τα δηλώνει. Το μεγαλύτερο ισούται με 1 εκατομμύριο ρούβλια (13.500 $) ενώ η ποινή φυλάκισης επιβάλλεται όταν υπάρχει απόκρυψη κρυπτονομισμάτων αξίας τουλάχιστον για 40 εκατομμύρια ρούβλια (54.000 $).
Η Ρωσία παράλληλα όμως ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη νομιμοποίηση της αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων στα επίσημα ανταλλακτήρια με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών από το 2018 και μετά.
Τότε, το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε ένα σχέδιο νόμου για την κρυπτογράφηση και επίσης καθόρισε ένα πλαίσιο για την «εξόρυξη» ψηφιακού μόχθου και τις συναλλαγές.
Τον Ιούλιο του 2020, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή πριν λίγες μέρες. Ο νόμος αναγνωρίζει το Bitcoin και κάποια ακόμη κρυπτονομίσματα, αλλά απαγορεύει στο εσωτερικό της χώρας τη χρήση τους για την πραγματοποίηση πληρωμών για αγαθά και υπηρεσίες.
Εκτός από τη φορολογία, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση και δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλουν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Rosfinmonitoring, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Παρακολούθησης της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το συνολικό ποσό συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, τις κινήσεις καθώς και τα υπόλοιπα στα ψηφιακά πορτοφόλια. Αν και η ίδια η υποχρέωση αδειοδότησης δεν είναι παράξενη, η διαδικασία περιλαμβάνει πολλή κλασική ρωσική γραφειοκρατία που αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους.
Στην πραγματικότητα η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στις 5 πρώτες χώρες με τις χειρότερες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων.
Πολιτικά τώρα η Ρωσική Δούμα είναι αρνητική σε οποιοδήποτε είδος κρυπτογράφησης. Προέχει το ρούβλι, αν και το κυβερνητικό παρασκήνιο, η χώρα δεν εγκαταλείπει την ιδέα του ψηφιακού χρήματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας οργανώνεται για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα ονομάζεται «ψηφιακό ρούβλι», το οποίο θα μπορεί εύκολα να παρακολουθείται και να ρυθμίζεται από τις κεντρικές υπηρεσίες και θα ανήκει στην κατηγορία των stablecoins που εξαρτώνται από τις τιμές των παραδοσιακών νομισμάτων. Το ρωσικό ψηφιακό ρούβλι πιθανόν να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 ώστε η Ρωσία να «αγκαλιάσει» αυτή την τεράστια αγορά που μέχρι τώρα πολεμούσε...