Bitcoin από χρυσάφι ή ψηφιακοί βολβοί τουλίπας
Όταν στις 15 Νοεμβρίου έγραφα για το Bitcoin προφανώς δεν ήταν με την διάθεση να "ανακαλυφθεί η Αμερική" για μια ιστορία που ξεκίνησε το 2009, αλλα κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι η πανδημία μπορεί να αλλάξει συθέμελα και τομείς της οικονομίας και να οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά.
Από τότε πέρασαν 50 μέρες και το Bitcoin εκτινάχθηκε από τα 13.560 ευρώ στα 27.662 ευρώ το ένα.
Προφανώς την πραγματική αξία του ψηφιακού μόχθου φουσκώνουν, άπειροι μικροί και μεγάλοι τζογαδόροι ανα τον κόσμο που όντας κλεισμένοι στο σπίτι από την πανδημία αγοράζουν από λίγα Satoshi (υποδιαιρέσεις του Bitcoin) μέχρι πολλά αναλόγως με το βαλάντιο τους.
Και το Bitcoin δεν είναι το μόνο. Υπάρχει το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση Ethereum και άλλα περίπου 6.000 altcoins μικρότερα που βασίζονται σε διάφορες κοινότητες και ψηφιακά πρότζεκτ.
Από πλατφόρμες videogames μέχρι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο και ό,τι άλλο ψηφιακό βάζει ο νους σας. Altcoins που συμπεριλαμβάνουν βέβαια και πολλά shitcoins (αμετάφραστο).
Έχουν γραφτεί και θα γραφτούν χιλιάδες καυστικά σχόλια και αρνητικές αναλύσεις για τα κρυπτονομίσματα. Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Πλέον στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτιμάται σε 883 δισεκατομμύρια δολαρια.
Με το Bitcoin να παίρνει ένα μερίδιο από αυτά με 600 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ethereum λίγο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
[caption id="attachment_1748798" align="alignnone" width="634"] Το Bitcoin στο πρωτοσέλιδο των Financial Times 4/1/2021[/caption]
Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τον Αύγουστο μέχρι πρόσφατα μία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρία ψηφιακής τεχνολογίας, η Microstrategy έχει τοποθετήσει 660 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της σε Bitcoin.
Το Bitcoin που παράλληλα με είδος εναπόθεσης ή αμτιστοίχισης πλούτου είναι και μία πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τη Visa και την MasterCard και είναι σε κεφαλαιοποίηση η 11η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο αν μπορεί να υπάρξει μέτρο σύγκρισης.
Η ανοδική τάση των κρυπτονομισμάτων οδήγησε επίσης σε άνοδο των altcoins όπως τα Litecoin, Dogecoin, Vechain και Maker που επίσης έχουν αυξήσει τις αξίες τους.
Βέβαια πολλοί επενδυτές, παίκτες, τζογαδόροι (γιατί όλοι αυτοί ενεργοποιήθηκαν τελευταία) βλέποντας στα ανταλλακτήρια ένα Bitcoin να αξίζει 27.000 € και ένα άλλο altcoin 0.00123,.επί παραδείγματι, ευρώ τα αγοράζουν σωρηδόν νομίζοντας ότι "μπαίνουν" νωρίς στο "επόμενο Bitcoin".
Για να το γράψω πολύ λαϊκά, δεν σημαίνει ότι αν αγοράσεις τον Ολυμπιακό Λουτρακίου (με όλο τον σεβασμό) σε λίγα χρόνια θα παίζεις Champions League επειδή το έχει πετύχει ο Ολυμπιακός Πειραιώς!
Κάθε κρυπτονόμισμα έχει πίσω του συγκεκριμένες πλατφόρμες, ψηφιακά οικοσυστήματα, συγκεκριμένους miners (αυτούς που τα παράγουν), εταιρίες που τα υποστηρίζουν, προοπτικές και ένα σωρό άλλα πράγματα πέρα από το όνομα το λογότυπο και την τιμή του.
Δείτε ας πούμε σε αυτό το λίγο παλιότερο βίντεο πως υπάρχει ένα ολόκληρο εργοστάσιο miningστην Ισλανδία για το Ethereum που έχει σκαρφαλώσει στα 780 ευρώ το ένα με άνοδο πάνω από 40% σε μία εβδμάδα.
Καμία σχέση με ένα άλλο altcoin που μπορεί να το παράξει ή μοχλεύσει ένας π.χ ευφυής προγραμματιστής από ένα υπόγειο στη Βενεζουέλα που έχει το φθηνότερο ρεύμα στον κόσμο και συμφέρει να κάνεις mining.
[caption id="attachment_1748720" align="alignnone" width="512"] Πόσο κόστιζε σε ρεύμα σε διάφορες χώρες του κόσμου η παραγωγή ενος bitcoin τον Ιανουάριο του 2018 που η τιμή του στα ανταλλακτήρια ήταν στις 10.000 ευρώ[/caption]
Γι αυτό και κάποιοι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων πέρα από φούσκα τα θεωρούν και περιβαλλοντική καταστροφή με τόσο ρεύμα που καταναλώνεται από την εξόρυξη/ παραγωγή τους.
Το αν αυτα τα 883 δισεκατομμύρια αποβούν βολβοί τουλίπας θα φανεί στην πορεία.
Γιατί η σπανιότητα του Bitcoin και ο ρυθμός παραγωγής του θυμίζει λίγο τη σπανιότητα του βολβού της πανέμορφης τουλίπας Semper Augustus που με τα κοκκινομόβ πέταλα της με λευκό τελείωμα στην κορυφή, τρέλανε τους Ολλανδούς τη δεκαετία του 1630 συμπαρασύροντας και τους άλλους βολβούς με αποτέλεσμα οι τιμές όλων να ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό.
[caption id="attachment_1748722" align="alignnone" width="750"] Ο βολβός αυτής της τουλίπας κόστιζε όσο ένα σπίτι το 1635. Σήμερα παίρνεις ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στα βόρεια προάστια με 10 bitcoin[/caption]
Στην αγορά μπήκαν κερδοσκόποι που πουλούσαν στα χαρτιά βολβούς, πριν καν αυτοί παραχθούν, για το κέρδος.
Η τιμή ενός βολβού έφτασε να αξίζει όσο οι μισθοί ενός εργάτη για δέκα χρόνια.
"Επενδυτές" πουλούσαν τις περιουσίες τους για την απόκτηση ενός βολβού με σκοπό να τον μεταπωλήσουν. Στις 3 Φεβρουαρίου 1637 η τιμή του βολβού της Semper Augustus έσπασε κάθε ρεκόρ.
[caption id="attachment_1748730" align="alignnone" width="1024"] 10.000 από αυτά τα ολλανδικά guilders έδιναν για έναν σπάνιο βολβό τουλίπας[/caption]
Σε μία δημοπρασία στο Χάαρλεμ λίγο έξω από το Άμστερνταμ, κάποια συναλλαγή έμεινε στα χαρτιά καθώς οι... βολβοί δεν... προσκομίστηκαν και η πτώση ήταν τέτοια που μέσα σε ένα μήνα οι βολβοί τουλίπας είχαν ίδια αξία με ένα κρεμμύδι.
Και μπορεί το Bitcoin να είναι απρόσβλητο εδώ και 12 χρόνια με μια μεγάλη βουτιά στα τέλη του 2017 αλλά γραψαμε πρόσφατα τι συνέβη με το κρυπτονόμισμα XPR για το οποίο η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) έστειλε στην μητρική εταιρία Ripple τον ...λογαριασμό για μη εγγεραμμένες συναλλαγές 1 δις δολαρίων τα τελευταία 8 χρόνια.
Βολβούς στα χαρτιά δηλαδή όπως λέει η SEC.
Οι τουλίπες βέβαια είναι υπαρκτές και θελκτικές από τότε που τις ανακάλυψαν κάπου στην Ασία οι Ολλανδοί έως σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι και τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένας ψηφιακός βολβός που θα ανθίζει για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Όχι όμως με αποδόσεις 50% την ημέρα. Το πρόβλημα δεν είναι τα κρυπτονομίσματα ή οι τουλίπες αλλά οι κερδοσκόποι που μπαινουν πάντα στο παιχνίδι. Προσοχή λοιπόν.