Bigfin Squid: Σπάνια πλάνα από το καλαμάρι γίγας που ζει στη βαθύτερη Τάφρο του Ειρηνικού
Τα πλάνα είναι από 10.800 πόδια (3.300 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Το καλαμάρι bigfin (Magnapinna) ζει στα βάθη των ωκεανών και έχει εντοπιστεί να κινείται σε βάθος άνω των 6 χιλιάδων μέτρων από την επιφάνεια. Πρόκειται για ένα σπάνιο και εντυπωσιακό από κάθε άποψη καλαμάρι και γενικότερα θαλάσσιο ον με ιριδίζοντα πτερύγια και τεράστια πλοκάμια που φτάνουν σε μήκος τα οκτώ μέτρα.
Είναι το πιο βαθύ είδος καλαμάρι που είναι γνωστό στην επιστήμη, που επιβιώνει σε βάθη άνω των 20.000 ποδιών (6.100 μέτρων), σύμφωνα με το Ocean Conservancy.
Το bigfin έχει καταγραφεί οπτικά λιγότερο από 20 φορές για αυτό και κάθε καταγραφή του αποτελεί είδηση και προσφέρει νέα στοιχεία στους ειδικούς για αυτό.
Κάμερες στο κάτω μέρος της Τάφρου της Τόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό κατέγραψαν σπάνια πλάνα ενός καλαμαριού με μεγάλο πτερύγιο με ατρακτοειδείς βραχίονες που εκτείνονται αρκετά πόδια, δείχνει ένα νέο βίντεο.
Τα νέα πλάνα είναι από 10.800 πόδια (3.300 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Η Τάφρος Τόνγκα είναι μια ωκεάνια τάφρος που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι η βαθύτερη τάφρος στο νότιο ημισφαίριο και η δεύτερη βαθύτερη στη Γη. Ερευνητική αποστολή που εξερευνούσε την Τάφρο Τόνγκα στάθηκε τυχερή αφού κατάφερε να καταγράψει ένα καλαμάρι bigfin.
«Πάντα ευελπιστούμε ότι θα συναντήσουμε αυτό το είδος. Το bigfin δεν είναι κάτι που για το οποίο μπορεί να οργανωθεί έρευνα αναζήτησης του είναι ένα είδος που θα το συναντήσουμε τυχαία. Οι περισσότερες οπτικές καταγραφές καλαμαριών bigfin προέρχονται από βιντεοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα» λέει ο Άλαν Τζέιμισον, επιστήμονας βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, επικεφαλής της αποστολής.
Το βίντεο δείχνει το απόκοσμο ζώο να περπατά αργά στον πυθμένα της θάλασσας πριν σταματήσει ξαφνικά και απομακρύνεται απότομα. Αν και φαίνεται ότι το καλαμάρι τραβάει κάτι από την κάμερα, είναι πιθανό απλώς να προσπαθεί να τραβήξει τα κολλώδη πλοκάμια του από τον πυθμένα της θάλασσας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της αποστολής το καλαμάρι είτε βρισκόταν σε διαδικασία κατανάλωσης κάποιας τροφής που είχε ήδη βρει είτε αναζητούσε τροφή όταν το εντόπισε η κάμερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα του καλαμαριού έχει μήκος 8 έως 12 ίντσες (20 έως 30 εκατοστά). Τα χέρια του τεντώθηκαν πολλές φορές από αυτό το μήκος και έμοιαζαν «εξαιρετικά δυσανάλογα», είπε ο Τζέιμισον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλόπτερο καλαμάρι μπορεί να φτάσει τα 26 πόδια (8 μέτρα) σε μήκος, συμπεριλαμβανομένων των βραχιόνων.
Με πληροφορίες από το www.livescience.com