BBC για τη «μαϊμού» φωτογραφία της Κέιτ: Τα πέντε σημάδια των fake εικόνων
Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον, την οποία απέσυραν πολλά διεθνή πρακτορεία λόγω τη αλλοίωσης που φαίνεται να υπέστη, γεγονός που οδήγησε και την πριγκίπισσα της Ουαλίας να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να γράψει ότι «πειραματίζεται» με την επεξεργασία, το BBC δημοσιοποίησε άρθρο, παραθέτοντας μερικές ενδείξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν μια εικόνα έχει αλλοιωθεί ή «πειραχτεί» όπως συνηθίζουμε λέμε.
Σε ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό που διατηρεί με τον σύζυγό της στο Instagram, η πριγκίπισσα της Ουαλίας ζήτησε συγγνώμη για «οποιαδήποτε σύγχυση» προκλήθηκε από τη φωτογραφία για τη Γιορτή της Μητέρας με τα τρία παιδιά της και έγραψε:
«Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με το μοντάζ. Ήθελα να εκφράσω τη συγγνώμη μου για οποιαδήποτε σύγχυση προκάλεσε η οικογενειακή φωτογραφία που μοιραστήκαμε την Κυριακή»,
Τα εξόφθαλμα «λάθη φωτομοντάζ» που εντόπισαν οι χρήστες ήταν η απουσία της βέρας στο χέρι της Κέιτ, η θολή φούστα της Σάρλοτ και το διάτρητο μανίκι ενώ εντύπωση έκανε το κακώς ευθυγραμμισμένο φερμουάρ στο τζάκετ που φοράει η μέλλουσα βασίλισσα.
Σημειώνεται ότι το χέρι που κρατάει τον Λούις είναι αρκετά θολό ενώ τα μαλλιά της Σάρλοτ έχουν υποστεί και αυτά επεξεργασία.
BBC: Τι να κοιτάμε για να εντοπίζουμε ψεύτικες εικόνες
«Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες μπορούν να αλλοιωθούν ψηφιακά με μερικά μόνο κλικ ή ακόμη και να δημιουργηθούν εξ ολοκλήρου από το μηδέν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας» γράφει το BBC πριν παραθέσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διακρίνουμε την επεξεργασία.
Κατά το BBC, ψεύτικες και αλλοιωμένες εικόνες «μπορούν να οδηγήσουν στη διάδοση της παραπληροφόρησης και θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε σημαντικά γεγονότα όπως οι εκλογές».
«Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε μια εικόνα που μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη;» αναρωτιέται το BBC και γράφει τα παρακάτω.
- Αντανακλάσεις και σκιές
Ο μη φυσιολογικός φωτισμός είναι συχνά ένα σημάδι ότι μια φωτογραφία έχει αλλοιωθεί. Ελέγξτε τα σημεία φωτός στα μάτια των ανθρώπων, για παράδειγμα- η πηγή φωτός συχνά αντανακλάται στα μάτια τους. Αν το μέγεθος και το χρώμα δεν ταιριάζουν με τη θέση ή αν φαίνονται διαφορετικά μεταξύ των ματιών, τότε μπορεί να έχετε λόγο να είστε καχύποπτοι. Ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα και τα αντικείμενα εμφανίζονται στις αντανακλαστικές επιφάνειες μιας εικόνας μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις.
Οι σκιές των αντικειμένων στην εικόνα μπορεί να μην είναι ευθυγραμμισμένες, αν έχει συναρμολογηθεί από πολλές εικόνες, αν και να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες εικόνες μπορεί να έχουν ληφθεί με πολλαπλές πηγές φωτισμού. Αξίζει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το φως παίζει πάνω στο πρόσωπο ενός ανθρώπου. Εάν ο ήλιος βρίσκεται πίσω του, για παράδειγμα, τα αυτιά του μπορεί να φαίνονται κόκκινα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παράγει ασύμβατο φωτισμό και σκιές, αλλά οι αλγόριθμοι βελτιώνονται όλο και περισσότερο.
- Χέρια και αυτιά
Μια άλλη προσέγγιση είναι να αναζητήσετε χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι προς το παρόν καλή στην απόδοση των χεριών και των αυτιών, παραποιώντας τα σχήματα, τις αναλογίες και ακόμη και τον αριθμό των δακτύλων. Αυτά είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που συχνά προβληματίζουν τους καλλιτέχνες, αλλά καθώς άλλες πτυχές των εικόνων των ανθρώπων που δημιουργούνται από την ΑΙ γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές, αυτές οι ανακρίβειες δημιουργούν μια αλλόκοτη αντίθεση που φαίνεται αφύσικη.
- Κοιτάξτε τα metadata
Στον κώδικα των ψηφιακών εικόνων κρύβονται κομμάτια πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας απομίμησης. Κάθε φορά που μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τραβάει μια εικόνα, τα μεταδεδομένα εγγράφονται στο αρχείο της εικόνας. Οι χρονοσφραγίδες, για παράδειγμα, οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν πράγματι στη δουλειά του στον Λευκό Οίκο την επομένη της αποκάλυψης ότι είχε κολλήσει Covid-19 τον Οκτώβριο του 2020.
- Θόρυβος εικόνας
Κάθε αισθητήρας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής διαθέτει μικροσκοπικά κατασκευαστικά σφάλματα που οδηγούν σε μοναδικά σφάλματα που αφήνουν ένα είδος «δακτυλικού αποτυπώματος» στις εικόνες. Αυτό στη συνέχεια συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό περιοχών μιας φωτογραφίας που έχουν υποστεί επεξεργασία. Ο κόκκος μιας εικόνας που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να φαίνεται ιδιόμορφος.
- Εργαλεία επαλήθευσης
Εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google, έχουν λανσάρει εργαλεία επαλήθευσης εικόνων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Το Facebook και το Instagram έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τις εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και προέρχονται από τα συστήματα της Meta και σχεδιάζει να κάνει το ίδιο για τις εικόνες που δημιουργούνται από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης άλλων εταιρειών.