Αυξάνονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μάχη διαδοχής στην εκκλησία
Να ξεκινήσω από την Κύπρο, που ήταν χθες ο Κ. Μητσοτάκης, για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας. Δεν θέλω να ασχοληθώ με όσα σοβαρά συζήτησαν, αυτό δεν είναι θέμα του Ανιχνευτή. Το δικό μου θέμα, είναι η συζήτηση που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνάντησης. Αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά και τα όσα είπε τελευταία, σε σχέση με την συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη, Ερντογάν, Ράμα και Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος πρόεδρος, όπως φάνηκε έχει ενοχληθεί από τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού τα οποία μαθαίνω, χαρακτήρισε «ακατανόητα» και «εκτός πραγματικότητας». Υποθέτω πως ο πρωθυπουργός συμφώνησε στις εκτιμήσεις αυτές του κ. Χριστοδουλίδη.
Μετά την εκλογή Προέδρου
Να επιστρέψω στα εσωτερικά και να σας ενημερώσω πως επειδή τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησε πάλι φήμη περί ανασχηματισμού ή έστω περιορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εκεί περί τα Χριστούγεννα, ρώτησα αρμοδίως που λένε.
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα τώρα, ήταν η απάντηση και μάλιστα με την προσθήκη πως «πριν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας» δεν πρόκειται να γίνει καμμιά τέτοια κίνηση».
Υποθέτω βέβαια, ότι αντιλαμβάνεστε και τους λόγους…
Πολλοί υποψήφιοι
Τώρα επειδή η συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο (όλοι μιλάνε για ΤΟΝ νέο πρόεδρο, οπότε υποθέτω ότι θα είναι άντρας) να σας πω πως επειδή το όνομα του προέδρου της Βουλής έχει κυκλοφορήσει, ορισμένοι αναζητούν ήδη ποιος θα μπορούσε να είναι στην θέση του.
Και βέβαια, κάποιοι, «ρίχνουν στην συζήτηση» και το όνομά τους. Μαθαίνω ο Ν. Κακλαμάνης, θεωρεί πως θα μπορούσε άνετα να είναι ο υπερκομματικός πρόεδρος.
Μόνον να μην βιάζονται γιατί χλωμό βλέπω να προτείνει ο πρωθυπουργός τον κ. Τασούλα για πρόεδρο.
Κι άλλος ανεξάρτητος
Σας έλεγα χθες για βουλευτή που είναι στον Σύριζα, αλλά πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί σύντομα και ίσως είναι η επιλογή για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κασσελάκη. Μαθαίνω λοιπόν, πως ο συγκεκριμένος νεαρός βουλευτής, έχει σχεδόν ανακοινώσει στο κόμμα του ότι θα αποχωρήσει, χωρίς να πει το πότε.
Όμως, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, λένε πως ίσως τελικά δεν πάει στο κόμμα Κασσελάκη, αλλά μείνει ανεξάρτητος ώστε να ξεκινήσει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Λέτε να είναι γεγονός ή να είναι διαπραγματευτικό χαρτί, για να πάρει την θέση του επικεφαλής του κόμματος Κασσελάκη στην Βουλή; Θα δούμε.
Το επόμενο ραντεβού
Μια και είμαστε στα της (ας πούμε) αριστεράς να σας ενημερώσω πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται μετά την συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, να ζητήσει συνάντηση και με τον κ. Φάμελλο, λόγω της εκλογής του στην θέση του προέδρου του Σύριζα. Όμως δεν το κάνει τώρα, για να μην θεωρηθεί πως παίρνει θέση, στην διαμάχη που υπάρχει με τον κ. Κασσελάκη.
Μάχη διαδοχής
Να μεταφερθώ λίγο στα της εκκλησίας, μια και έχω να σας πω κάτι ενδιαφέρον. Όπως είναι γνωστό, στα εκκλησιαστικά πράγματα το παρασκήνιο είναι μεγάλο, αλλά λίγα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ένα από αυτά, είναι και η ενόχληση που έχει υπάρξει σε ορισμένους Μητροπολίτες, από την συνάντηση το περασμένο Σάββατο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον Μητροπολίτη Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Χαλκηδόνος και Ηρακλείου Αττικής κ. Γαβριήλ, όταν επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Ιωνικό Κέντρο. Και όπως είναι φυσικό ενοχλήθηκαν όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν να καταλάβουν την θέση του Αρχιεπισκόπου, κι αυτό γιατί η συνάντηση θεωρήθηκε ως «νεύμα» υπέρ του Γαβριήλ από τον Πατριάρχη. Ίσως να είναι, αλλά μην είστε σίγουροι τι (πραγματικά) θέλουν στο Φανάρι.
Τελευταία θητεία
Προσπάθησε να βρει συνάδελφους του να συνυπογράψουν ερώτηση για την ακρίβεια, αλλά δεν τα κατάφερε ο βουλευτής Γ. Βλάχος της ΝΔ, ένας από τους 11 που είχαν υπογράψει πρόσφατα άλλη επικριτική για την κυβέρνηση, ερώτηση.
Έτσι, την κατέθεσε μόνος του και ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης, «σε ποια στοιχεία βασίζετε την αισιοδοξία σας για ομαλοποίηση της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών;». Ο Γ. Βλάχος, καθαρόαιμος Καραμανλικής, συχνός συνομιλητής στο παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού, εκτός των άλλων έχει ενοχληθεί και από το ότι δεν έχει γίνει υφυπουργός αλλά και γιατί έχει λάβει το μήνυμα ότι δεν θα είναι στις λίστες του κόμματος την επόμενη φορά, λόγω ανανέωσης του ψηφοδελτίου καθώς το 2027 θα είναι 74 ετών. Οπότε δεν έχει κάτι να χάσει. Όχι όμως και οι συνάδελφοι του που δεν δέχθηκαν να συνυπογράψουν.
Πολιτικό κουίζ
Ποιος υπουργός, σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση, κάποια στιγμή, εν μέσω των χειροκροτήματων άκουσε από παρευρισκόμενο «άντε και πρωθυπουργός». Απλώς να σας πω ότι το αντιπαρήλθε με ένα χαμόγελο και δεν είπε τίποτα
Συζητούσα χθες με στέλεχος της ΝΔ, με μακρά ιστορία στο κόμμα, για τα νέα δεδομένα μετά την διαγραφή Σαμαρά. «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι ευχάριστο», είπε, «όμως εδώ και καιρό περίμενα να γίνει κάτι μια και ο Αντώνης με τον οποίον είμαστε παλιά μαζί στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και ορισμένοι φίλοι του, εδώ και μήνες λένε διάφορα για την κυβέρνηση και τον Κυριακό. Κάποια στιγμή θα γινόταν».
Ναι αλλά τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα, τον ρώτησα, δεν θα σας φύγουν ψηφοφόροι προς τα δεξιά; «Δεν το πιστεύω, απάντησε, μάλιστα κρίνω και από μια προχθεσινή δημοσκόπηση, μάλλον πήραμε ποσοστά, μια και από το 25% που μας έδειχνε η ίδια εταιρεία πριν ένα μήνα, τώρα , μετά την διαγραφή Σαμαρά, μας δίνει 27,2%».
Αλλά πρόσθεσε και ένα καρφί, για τον Κ Καραμανλή αυτή την φορά. «Ο πρώην πρόεδρος μας δήλωσε ότι διαφωνεί με τα οργανωτικά μέτρα και τις διάγραφες, όταν ο ίδιος, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, διέγραψε, το 1998, τόσο τον αντίπαλό του για την ηγεσία του κόμματος Γ. Σουφλιά όσο και άλλα πρώτα ονόματα της παράταξης και μάλιστα για ήσσονος σημασίας θέμα». Και φαίνεται να έχει δίκιο.
Ο Νεμπής και ο παράγων ΔΕΗ
Ένα πενταετές πλάνο (όπως έλεγαν παλιά και στα Σοβιέτ) έθεσε και επίσημα ο Κώστας Νεμπής, επικεφαλής του ΟΤΕ, με τον φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη, έως το 2030. Κι από αυτό, όπως προδιαγράφεται, θα κριθεί και η επιτυχία της διοίκησής του. Η αλήθεια είναι ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε και ανέλαβε επικεφαλής ο Κώστας Νεμπής έχει "σπιρουνιάσει" τη διοικητική του ομάδα. Τι θέλει;
Η ουσία συνίσταται στο ότι το νέο όραμα για τον ΟΤΕ του 2030 βασίζεται σε τρεις βασικές δεσμεύσεις: να παρέχει την καλύτερη εμπειρία πελάτη μέσα από ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες συνδεσιμότητας, να παραμείνει σε θέση οδηγού στα δίκτυα νέας γενιάς και να διαμορφώσει ένα ακόμη πιο σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας.
Ποιο είναι τώρα το στοίχημα... Για την ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας, έχει θέσει ορισμένες βασικές προτεραιότητες. Μία από αυτές αφορά το δίκτυο Fiber-to-the-Home (FTTH) που συνεχίζει να επεκτείνεται για να καλύψει το 65% της χώρας έως το 2027. Στο 5G προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση του φάσματος των 3.5GHz, με στόχο την αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης σε πάνω από 80%, με ταυτόχρονη αύξηση της διείσδυσης των 5G συσκευών. Όσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, στόχος είναι η αύξηση διείσδυσης της νόμιμης συνδρομητικής τηλεόρασης από το περίπου 30% που είναι σήμερα, κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. δηλ. στο 50%.
Για την παροχή υπηρεσιών σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη FTTH, ο Κώστας Νεμπής Νεμπής βλέπει ότι «το 5G - τόσο η πρόσβαση όσο και το δίκτυο κορμού (5G standalone) - είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε το FWA (Fixed Wireless Access) προϊόν για να προσφέρουμε υπερυψηλές ταχύτητες στους πελάτες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από τις οπτικές ίνες. Η εμπορική διάθεση θα γίνει το επόμενο διάστημα». Κι εδώ προκύπτει ένα ενδιαφέρον σημείο...
Η ΔΕΗ ήδη διαμορφώνει δίκτυα οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Και ο επικεφαλής του ΟΤΕ ως προς αυτό, απάντησε χτες, ότι «συνεργαζόμαστε με όλους τους παρόχους που δημιουργούν δίκτυα οπτικών ινών, όπου υπάρχει η ανάγκη να προσφέρουμε υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή περνάει ίνες σε περιοχές που υπάρχει ήδη το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών. Παρ’ όλα αυτά θα ήμασταν θετικοί να αγοράσουμε χονδρική από τη ΔΕΗ σε περιοχές που δεν είναι στο δικό μας πλάνο. Στο πλαίσιο αυτό το δοκιμάζουμε και πιλοτικά.»
Σε περίπτωση που συνεργαστούν οι δύο μεγάλοι, πολλοί θα αλλάξουν τα σχέδιά τους.
Μάλλον «βλέπει» είσοδο στον MSCI
Άκρως εντυπωσιακή είναι η πορεία της μετοχής του Τιτάνα (και) φέτος, όπου ξεχωρίζει με έμφαση σε όλο το ταμπλό του Χ.Α. καθώς καταγράφει ράλι +79,48%, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση σε όλη τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ξεκίνησε το έτος από τα 21,45 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 38,50 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που μετέφερε τη φορολογική έδρα στο Βέλγιο και έκανε την τριπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια Βρυξελών, Παρισιού και Αθήνας. Μάλιστα, πλέον η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά και πλέον είναι σαφές ότι βάζει πλώρη για είσοδο στο δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., τον MSCI Standard Greece, που είναι ο δείκτης τον οποίο έχουν ως κύριο μπούσουλα επενδύσεων από την Ελλάδα οι ξένοι.
Συνάμα, ο όμιλος ετοιμάζεται στις αρχές του 2025 να εισάγει την αμερικανική θυγατρική του σε αγορά της Νέας Υόρκης, με στόχο να σηκώσει άνω του ενός δισ. ευρώ, κάτι που θα αναβαθμίσει όλο τον οργανισμό.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι εγχώριοι αλλά και ξένοι αναλυτές, άργησαν να ανακαλύψουν την ελκυστικότητα και τις προοπτικές του Τιτάνα. Μόνο μετά το +77,86% ξεκίνησαν να ασχολούνται μαζί του πιο σοβαρά, όντας εγκλωβισμένοι στη... μονοκαλλιέργεια των τραπεζών και 5-6 ακόμη τίτλων του Large Cap. Άργησαν. Τώρα, ακόμα κι ο μεμονωμένος επενδυτής, μετά από τέτοιο ράλι, βλέπει και μόνος του.