Αυτοκινητόδρομος με τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα
Ναι. Κάποιοι δρόμοι μας είναι σχεδιασμένοι και λειτουργούν από το 1950 και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την λειτουργία τους.
Στην ερώτηση: «Ποιος δρόμος χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ασφαλέστερη διέλευση των οδηγών;» η απάντηση είναι:
« Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας- Κορίνθου – Πάτρας σε ένα έξυπνο σύστημα Προσαρμοστικού Φωτισμού».
Η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει ένα έξυπνο σύστημα οδικού φωτισμού που προσαρμόζει αυτόματα την ένταση στο επίπεδο κυκλοφορίας και την ποιότητα των συνθηκών οδήγησης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα νέο βήμα στον ευρύτερο σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου για αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσης και την επίτευξη του στόχου των «Μηδενικών Εκπομπών» έως το 2030.
Το σύστημα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ενώ επεξεργάζεται κάθε στιγμή δεδομένα από πολλές πηγές (κυκλοφορία, καιρικές συνθήκες, οδικά συμβάντα) προκειμένου να καθορίζει το βέλτιστο επίπεδο φωτισμού.
Η συνεχής παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κάθε κόμβο επιτρέπει στο σύστημα να υπολογίζει τη συνολική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και να κάνει προβλέψεις για την επόμενη ώρα. Όταν η κίνηση μειώνεται και η πρόγνωση της κίνησης παραμένει χαμηλή, το σύστημα θα μειώνει σταδιακά τον φωτισμό.
Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τις κάμερες του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε να αυξάνει άμεσα τον φωτισμό σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών οδήγησης.
Το σύστημα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος και αναμένεται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εφαρμοστεί σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Εκτός από την ασφάλεια το σύστημα Προσαρμοστικού Φωτισμού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή απόδοση των φωτιστικών LED, θα επιτρέψει τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του αυτοκινητόδρομου για νυχτερινό φωτισμό έως και 75%.
Το σύστημα Προσαρμοστικού Φωτισμού έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και εξειδικευμένους συνεργάτες από το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων:
Extrabit, Ex Machina (EXM) Invision AI, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο