Αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν τις περισσότερες αναρρωτικές άδειες - Η θέση της Ελλάδας
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μίας νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ. Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες και τα στοιχεία για την Ελλάδα.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένα 15% των εργαζομένων στη Νορβηγία λείπει καθημερινά από τον χώρο εργασίας του, επικαλούμενοι ιατρικούς λόγους. Οι εργαζόμενοι παίρνουν περισσότερες ημέρες ασθένειας από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη και οι απουσίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Αυτό προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ, που συνοψίζει το business-standard.com, και έρχεται να καταρρίψει, όπως φαίνεται, αρκετούς μύθους.
Οι εργαζόμενοι στη Νορβηγία λαμβάνουν ολόκληρο το μισθό τους για έναν χρόνο και στη συνέχεια τα δύο τρίτα του προηγούμενου εισοδήματός τους, αν λείψουν από την εργασία τους για ιατρικούς λόγους.
Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με χρόνιες ελλείψεις, οι επικριτές κατηγορούν ένα υπερβολικά γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα, όπου οι δαπάνες για παροχές που σχετίζονται με την υγεία ξεπερνούν τα άλλα έθνη.
Για πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες παλεύουν με την αδύναμη ανάπτυξη ή τα βάρη χρεών, πρόκειται για μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ατόμων σε ηλικία εργασίας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 800.000 από τις αρχές του 2020. Οι μακροχρόνιες ασθένειες επιβαρύνουν την παραγωγικότητα με σχεδόν 33 δισεκατομμύρια λίρες, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Zurich Insurance.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Οι εργοδότες δαπάνησαν πέρυσι 77 δισεκατομμύρια ευρώ για αναρρωτικές άδειες εργαζομένων, ποσό υπερδιπλάσιο από τα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών IW. Η χώρα χάνει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις ημέρες ασθένειας, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του εθνικού οργανισμού ασφάλισης υγείας προειδοποίησε για αυξημένο κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Η χώρα δεν έχει ξαναδεί τέτοιο ποσοστό απουσίας λόγω ασθενείας.
Η θέση της Ελλάδας
Στη συγκεκριμένη λίστα η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση με μόλις το 3% των εργαζομένων της να απουσιάζουν καθημερινά από τις θέσεις τους. Το ίδιο χαμηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία ή η Ουγγαρία, οι οποίες οικονομικά βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.