Αυτοί είναι οι 7 φορείς διαχείρισης περιοχών Natura που κατήργησε η κυβέρνηση - Σφοδρές αντιδράσεις
Επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, καταργούνται με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.
Οι σχετικές αποφάσεις για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα.
Οι φορείς που καταργούνται
- Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
- Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
- Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
- Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος τονίζει: «Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000», τονίζει σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι «Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κατάργηση των φορέων σημαίνει ότι:
- Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».
- Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.
- Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.
«Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020» συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι με τις πρώτες επτά αλλά και τις επόμενες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για την κατάργηση φορέων «το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι αυτές θα είναι «από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία»».
ΚΙΝΑΛ: |Συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης
Κοινή δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη Γραμματέα της ΚΟ Κινήματος Αλλαγής - Τομεάρχη Εσωτερικών και Γιώργου Αρβανιτίδη Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος – Αν. Γραμματέα της ΚΟ Κινήματος Αλλαγής, για κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Καταργεί επτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου) και επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δεν συμμεριζόμαστε την επιμονή σε μια συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης. Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), είχαμε επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία αυτός θα οδηγούσε με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται, από την μη πλήρη λειτουργία του σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφισή του. Είχαμε αντιπροτείνει τη αποκεντρωμένη διαχείριση από τις Περιφέρειες, σύμφωνα και με την επιστημονική μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΗΣ, αλλά για την Κυβέρνηση οι επιστημονικές μελέτες είναι για τα συρτάρια, προέχουν άλλου είδους προτεραιότητες και κριτήρια στην λήψη των πολιτικών της αποφάσεων, όπως διαπιστώνουμε σε κάθε τομέα. Αυτό όμως έχει, κόστος. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς θα έχει κόστος για το περιβάλλον, καθώς γίνονται ολοένα και περισσότερα τα βήματα όπισθεν ολοταχώς στην αποτελεσματική προστασία του.»
Οικολόγοι Πράσινοι: Εφτά περιοχές, κιβωτοί φυσικού πλούτου της Ευρώπης σε κίνδυνο
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταργήσει επτά φορείς διαχείρισης (ΦΔ) προστατευόμενων περιοχών, των οποίων οι αρμοδιότητές θα περάσουν στον νεοσύστατο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως προέβλεπε ήδη ο σχετικός Ν. 4685/2020. Οι εφτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.
Οι Οικολόγοι θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα στην Κυβέρνηση.
Θα μπορέσει να οργανωθεί αποτελεσματικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας η αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών όπως π.χ. η αντιμετώπισης της λαθροθηρίας στις κορυφές των δύσβατων περιοχών στην Βόρεια Πίνδο, τα καθημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων γύρω από το δάσος της Δαδιάς και όλα τα άλλα μοναδικού φυσικού κάλλους μέρη της χώρας;
Γιατί έκανε την επιλογή να αποδυναμώσει τους τοπικούς φορείς καταργώντας τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια που γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών, η συμμετοχή των οποίων αποκλείεται από τις κρίσιμες αποφάσεις π.χ. Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, αλλά και έργα που στοχεύουν στην προστασία και τη διατήρηση των προστατευόμενων αντικειμένων των επιμέρους περιοχών. Πως θα αντιμετωπιστεί η χρονίζουσα απουσία του ΥΠΕΝ, που εκπροσωπούνταν στα ΔΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και πώς θα εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές σχεδιάζονται στην Αθήνα χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας;
Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ανά τη χώρα, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και η εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης; Εργαλεία διαχείρισης τα οποία στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση και οχυρώνουν θεσμικά τις περιοχές Natura 2000.
Πως εξασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον του προσωπικού των ΦΔ που μετατρέπονται σε ΜΔΠΠ; Θα παραμείνουν επ' αορίστου συμβασιούχοι; Θα εξασφαλιστεί η αξιοποίηση της εμπειρίας τους μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ που θα ακολουθήσουν; Πως θα γίνουν νέες προσλήψεις επιπλέον αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού;
Για τους Οικολόγους Πράσινους ζητούμενο παραμένει εδώ και χρόνια η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΦΔ, ώστε να έχουν καθήκοντα αστυνόμευσης και ανάκρισης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια την ενεργοποίηση διαδικασιών υλοποίησης της πάγιας πρότασης των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τη δημιουργία Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος, με ενοποίηση των δασο/αγροφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας, των φυλάκων Προστατευόμενων Περιοχών και της ιδιωτικής Θηροφυλακής.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν ως πάγια θέση την αποκέντρωση των Φορέων Διαχείρισης και επανειλημμένως είχαμε έρθει σε επαφή με τους Φορείς αυτούς που καταργούνται και έχουμε καταγράψει όχι μόνο τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, αλλά και τις ουσιαστικές δράσεις τους στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Θυμίζουμε το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα, όπου η Πολιτική Προστασία προχώρησε φέτος το καλοκαίρι στην κοπή δέντρων και θάμνων με τον πλέον ακατάλληλο και καταστροφικό τρόπο. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος κατέδειξε το γεγονός. Ο φορέας αυτός είναι μεταξύ εκείνων που καταργούνται. (Δείτε εδώ: Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Δεν κάηκε, η Κυβέρνηση αποφάσισε να το καταστρέψει από μόνη της - Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ (ecogreens.gr)