Αυτές είναι οι περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν «να γίνουν Βαλένθια»
Οι δήμαρχοι της περιοχής πέριξ του Κηφισού ζητούν σχέδιο αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι περιοχές στον Κηφισό αλλά και τον Ιλισσό είναι η αχίλλειος πτέρνα της Αττικής σε περίπτωση που σημειωθούν δυνατά φαινόμενα βροχόπτωσης -τύπου Βαλένθιας- ενώ πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.
Μιλώντας στο Action24 ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Κωνσταντίνος Μ. Μαραγκάκης που αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε τον Οκτώβριο για τα πλημμυρικά φαινόμενα με τους δημάρχους των περιοχών πέριξ του Κηφισού υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα. «Μισός Daniel να γίνει εδώ στην Αττική, θα έχουμε πρόβλημα στις παρα- Κηφίσιες περιοχές».
Επίσης τόνισε ότι οκ. Μπελαβίλας έχει δώσει μελέτες αλλά δεν υπάρχει πρόληψη για τα έργα που πρέπει να γίνουν στον Κηφισό -που μπορεί να πάρουν πορεία 20ετίας, ούτε σχέδιο και συντονισμός για να δώσουμε λύσεις και να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες,
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι παρότι οι Αρχές είχαν ειδοποιηθεί, τα έργα στα επικίνδυνα σημεία έχουν αμεληθεί και πλέον με την καινούργια περιφερειακή Αρχή έχει δρομολογηθεί. «Ο Κηφισός έχει μεγάλη παροχή στην περιοχή μας αλλά ο Ιλισσός δεν θα αντέξει. Οι Τζιτζιφιές και οι νότιες περιοχές στο Μοσχάτο θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ο Ιλισσός φέρνει νερό από τα βόρεια και πλημμύρισε χωρίς να βρέχει στην περιοχή».
Η προειδοποίηση και οι συστάσεις Μπελαβίλα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, προειδοποίησε ότι μια τεράστια πολεοδομική ζώνη συνολικά 12 δήμων, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, θα βρεθεί σε κίνδυνο, κι αυτό όπως είπε οφείλεται στη χρόνια παράβλεψη να συμπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπλημμυρικά έργα, τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.
Ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950) για να αντιμετωπίσει άλλες μετεωρολογικές συνθήκες. Δεν αρκεί πλέον το μέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιομέτρων ρεμάτων». Όπως εκτίμησε ο κίνδυνος είναι τεράστιος, «είμαστε αθωράκιστοι».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεμάτων και να ανοίξουμε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Αν δεν υπάρξει διάθεση για τέτοια συζήτηση θα γίνει δυστυχώς βιαίως, μετά από δυο - τρεις καταστροφές. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάμια τους και τα ρέματά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».
Ο κ. Μπελαβίλας υπογράμμισε πως σήμερα «ξέρουμε 250 σημεία επικινδυνότητας δημοσίου ενδιαφέροντος εκ των οποίων τα 145 είναι σχολεία και παιδικοί σταθμοί», χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά σοβαρό το συγκεκριμένο στοιχείο.
«Τα φρεάτια είναι τόσο μικρά και στενά που βλέπουμε ότι μέσα σε 15 λεπτά ισχυρής βροχής, οι αγωγοί αναβλύζουν νερό. Είναι κατασκευασμένα για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, από το παρελθόν. Οι αγωγοί δεν αντέχουν το φορτίο που δημιουργούν τα νέα καιρικά φαινόμενα».
Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τα φράγματα στα βουνά, γιατί αν δεν πιάσουμε το νερό και μπει στις πόλεις, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».
Η ανάρτηση του καθηγητή για τον Κηφισό
Η ανάρτησή του καθηγητή για τον Ιλισσό