Αυτές είναι οι επτά χώρες στον κόσμο που αναπνέουν τον πιο καθαρό αέρα - SOS για την Ελλάδα
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Μόνο επτά χώρες στον κόσμο κατάφεραν να διατηρήσουν ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής Ρύπανσης το 2023, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir.
Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες, εδάφη και περιοχές. Από αυτά, 124 βρέθηκαν να παραβιάζουν τα ασφαλή επίπεδα PM2,5 (τύπος μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορoύν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος), σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν συνδεθεί με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψη και άγχος και πρόωρο θάνατο.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ποιες χώρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλούς ποιότητας του αέρα;
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια χρωματική κλίμακα για να υποδείξουν τα επίπεδα ρύπανσης, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, υποδηλώνοντας επίπεδα έως και διπλάσια του ασφαλούς προτύπου.
Οι επτά χώρες που πληρούσαν την ασφαλή οδηγία των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) ή λιγότερο, είναι:
- η Αυστραλία,
- η Εσθονία,
- η Φινλανδία,
- η Γρενάδα,
- η Ισλανδία,
- ο Μαυρίκιος
- η Νέα Ζηλανδία.
Σε ασφαλή επίπεδα ήταν επίσης το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία. Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4 μg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7 μg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9 μg/m3.
Οι χώρες με τη λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανδόρα, η Λετονία, η Ουκρανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ρωσία.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παρουσιάσει βελτίωση από την έκθεση του 2022, με το 54% να ταξινομείται πράσινες το 2023 σε σύγκριση με το 39% το προηγούμενο έτος.
Στην κίτρινη κατηγορία – που υποδηλώνει επίπεδα ρύπανσης έως και τρεις φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο – περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία.
Στην πορτοκαλί κατηγορία – δηλαδή με ρύπανση έως και πέντε φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα – βρίσκονται η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Στο Action24 μίλησε ο διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Βαγγέλης Γερασόπουλος ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι μεγαλύτερες εστίες κινδύνου είναι η ρύπανση των οχημάτων αλλά και η ρύπανση από τα τζάκια. «Πρέπει να μπούμε σε άλλες λογικές στη μετακίνηση, στη θέρμανση, η πόλη δεν είναι μόνο τσιμέντο» σημείωσε.
Οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο
Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα συγκεντρώνονται στη Νότια και Κεντρική Ασία, όπου βρίσκονται οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Το Μπαγκλαντές κατέλαβε την πρώτη θέση, με 79,9 μg/m3 – περισσότερο από 15 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα PM2,5.
Το Πακιστάν είναι δεύτερο, με επίπεδα 14 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα. Ακολουθεί η Ινδία, με επίπεδα PM2,5 10 φορές πάνω από το όριο. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, με τη βιομηχανική Begusarai στα βορειοανατολικά να είναι η χειρότερη. Το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα με επίπεδα PM2,5 εννέα φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι εκθέσεων της IQAir, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, καθώς φιλοξενεί τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής.