Αυτές είναι οι 5 τροφές που θα σε προφυλάξουν από τις ιώσεις του φθινοπώρου
Η φθινοπωρινή περίοδος έχει και επίσημα ξεκινήσει και όπως είναι φυσικό τα πρωτοβρόχια και η πτώση της θερμοκρασίας, φέρνουν μαζί τους διάφορους ιούς και κρυολογήματα, που απειλούν και δοκιμάζουν συνεχώς, την αντοχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αν και δεν υπάρχει λόγος πανικού, ίσως σκέφτεσαι τρόπους με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε αυτές τις απειλές. Τρόποι, που μπορούν εκτός από αποτελεσματικοί να γίνουν και συνήθεια, όταν συνδυάζουν το καλό με το νόστιμο.
Μανιτάρια
Αυτή την εποχή του χρόνου, υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και επομένως λιγότερες πιθανότητες για τον οργανισμό σου, να απορροφήσει και να παράγει βιταμίνη D. Αν και τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι λίγα, τα μανιτάρια είναι σίγουρα μια καλή και νόστιμη επιλογή. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό μας, όση βιταμίνη D παρέχουν και τα συμπληρώματα. Η βιταμίνη D παράλληλα είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, για γερά, υγιή οστά και δόντια, αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου. Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Λαχανίδα (kale)
Τα φυλλώδη πράσινα, όπως η λαχανίδα, παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνη B9 ή φυλλικό οξύ, το οποίο ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη και την εποχιακή, συναισθηματική διαταραχή (SAD), καθώς μια ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέεται με την κακή διάθεση. Άλλος ένας καλός λόγος για να προσθέσεις αυτό το λαχανικό στη φθινοπωρινή σου διατροφή; Το kale, όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Τ α αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση οξειδωτικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών γήρανσης και πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σκουμπρί
Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, που σημαίνει ότι προσφέρει στον οργανισμό σου άφθονες, λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το σκουμπρί περιέχει επίσης απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα κόπωσης, ενώ συμβάλλει και στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμώντας τις ασθένειες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Κολοκύθα
Αν υπάρχει ένα λαχανικό, το οποίο συνδέεται περισσότερο με το φθινόπωρο, αυτή είναι η κολοκύθα. Προφανώς, είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, αλλά η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παρέχει στον οργανισμό βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών, ενώ βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος και στη συντήρηση των βλεννογόνων, της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού.
Προϊόντα ολικής άλεσης
Μία από τις κύριες κατηγορίες τροφών που βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως: Δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ψωμί, το πολύσπορο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ρύζι και τα μαύρα μακαρόνια, είναι όλα ιδανικές προσθήκες στη φθινοπωρινή σου διατροφή.