«Η βρώμικη 12άδα»: Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
Η Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να κάνει το περιβάλλον πιο ασφαλές για την υγεία, συγκεντρώνει τα μη βιολογικά προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, τα οποία ονομάζει «The Dirty Dozen». Η EWG αναλύει στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
«Φέτος, η EWG διαπίστωσε ότι το 75% όλων των φρέσκων προϊόντων που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία είχαν υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων. Στη λίστα της «Dirty Dozen», ένα 95% των δειγμάτων περιέχει φυτοφάρμακα».
Οι φράουλες και το σπανάκι βρίσκονται και πάλι στις δύο πρώτες θέσεις στον φετινό κατάλογο. Τα σταφύλια έκαναν άλμα από το Νο 8 της λίστας το 2023, στο Νο 4 το 2024.
Αυτός είναι ο κατάλογος των 12 φρούτων και λαχανικών με τις υψηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων για φέτος:
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Λάχανο, σέσκουλα και φύλλα μουστάρδας
- Σταφύλια
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- Πιπεριές και καυτερές πιπεριές
- Κεράσια
- Βατόμουρα
- Φασόλια
Τα βήματα για να καθαρίσετε τα προϊόντα σας
1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία, όπως τα ξύλα κοπής αλλά και τα σκεύη, πριν και μετά τον καθαρισμό των προϊόντων σας, αναφέρει το CDC.
2. Στη συνέχεια, μόλις πλύνετε τα χέρια σας:
- Κρατήστε τα προϊόντα κάτω από κρύο νερό στον νεροχύτη.
- Χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα, απομακρύνετε όλες τις ακαθαρσίες και τους κόκκους από τα προϊόντα. Μερικοί χρησιμοποιούν επίσης μια καθαρή βούρτσα που είναι ειδικά φτιαγμένη για τον καθαρισμό των προϊόντων.
- Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε τα προϊόντα, αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε αμέσως, προκειμένου να διατηρηθεί η ωριμότητά τους. Τα φυλλώδη χόρτα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν χρησιμοποιώντας ένα στροφείο σαλάτας.
«Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα ή ξίδι για να καθαρίσετε τα προϊόντα σας, αν και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές», σχολιάζει διατροφολόγος στο CNBC Make It.
Το CDC συνιστά να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, απορρυπαντικά ή άλλα σκευάσματα του εμπορίου για να καθαρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
«Η καλύτερη επιλογή είναι το απλό πλύσιμο [των προϊόντων] κάτω από κρύο νερό», συμπληρώνει η διατροφολόγος.