Αυστηροποίηση ποινών και ποινικός κώδικας με κριτήρια τηλεθέασης
Η αρχή αυτή της τακτικής έγινε στις 25 Μαΐου 2020 όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε δημόσια σε τρεις υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει τότε το πανελλήνιο.
Στην επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα εναντίον της 34χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου, στην υπόθεση του βιαστή της Λευκίμμης στην Κέρκυρα που αφέθηκε ελεύθερος και πάλι κατηγορήθηκε για βιασμό αλλά και στην υπόθεση ενός παιδεραστή στο Ρεθύμνο.
Με αφορμή εκείνες τις υποθέσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει την αυστηροποίηση των ποινών εναρμονιζόμενος προφανώς με το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά απολύτως εν θερμώ, τακτική μπορεί να είναι σωστή επικοινωνιακά και πολιτικά αλλά αμφισβητούμενη νομοθετικά.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, έκτοτε σχεδόν σε κάθε ευκαιρία προαναγγέλλει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με γνώμονα τα τηλεοπτικά παράθυρα. Χθες έγινε γνωστό ότι προτίθεται να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα και να μετατρέψει σε κακούργημα τη διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Οι αλλαγές προαναγγέλθηκαν με αφορμή τις αποκαλύψεις για γνωστό τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο της σατιρικής εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα».
Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, που έχει οδηγήσει και σε θανάτους και μάλιστα με ατιμώρητους τους ηθικούς αυτουργούς, που πρέπει να γίνει αντικείμενο μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και όχι τηλεοπτικών δηλώσεων ικανοποιούν το ακροατήριο.
Αναλόγως εν θερμώ διατυπώθηκαν και οι δύο προηγούμενες χρονικά προαναγγελθείσες αλλαγές, μία για τις γυναικοκτονίες (και ενώ η γυναικοκτονία παραλόγως δεν αναγνωρίζεται ακόμα από το δικαιικό μας σύστημα) με αφορμή την δολοφονία στα Γλυκά Νερά και η άλλη για την παράνομη δράση αντιεμβολιαστών.
Ακόμα και αν οι προθέσεις του υπουργού είναι αγαθές ή το δια ταύτα ορθό, η μεθοδολογία της προαναγγελίας αποφάσεων υπό την πίεση ή τη δραματοποίηση των γεγονότων μέσω των τηλεοπτικών δεκτών δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη.