Αυγενάκης στο Action24: Κάποιοι παίζουν παιχνιδάκια και αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών
Υπάρχει παραλογισμός και αισχροκέρδεια τάχα με την έλλειψη αγαθών από τις ζημιές που έχουν γίνει στον θεσσαλικό κάμπο δήλωσε στο Action24 το πρωί της Παρασκευής o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Τα προϊόντα που έχουν καταστραφεί είναι το βαμβάκι που δεν επηρεάζει τη διατροφική αλυσίδα και μετά τα σιτάρια. Τα κηπευτικά τα διάφορα δεν είναι πάνω από 26.000 στρέμματα και δεν έχουν καταστραφεί όλα και δεν δικαιολογούν τις ανατιμήσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις λαϊκές δεν σχετίζεται με τις ζημιές στον θεσσαλικό κάμπο. «Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ελέγχους σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ. Κάποιοι παίζουν παιχνιδάκια και αισχροκερδούν. Και δεν οφείλεται αυτή η αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά που παράγει η περιοχή κι έχουν πληγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική ντομάτα που διακρίνεται στον θεσσαλικό κάμπο το 70% της παραγωγής είχε ήδη συγκομιστεί».
Εκτίμηση Αυγενάκη: 15-20 Οκτώβρη οι πρώτες μεγάλες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους
Όσο γρήγορα τρέξουν οι δηλώσεις των παραγωγών τόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας ότι θα προηγηθούν αυτοί της ζωϊκής παραγωγής εκτιμώντας τον χρόνο καταβολής για 15-20 Οκτώβρη και λίγο παραπέρα θα πάνε οι καλλιέργειες.
«Μέχρι σήμερα έχουν ταφεί ή έχουν οδηγηθεί σε καύση στους πιστοποιημένους χώρους 40.000 νεκρά ζώα» τόνισε ο υπουργός.
Αυτή είναι η εικόνα από τις λαϊκές αγορές:
Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ
Κάθε αύξηση στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την θεομηνία «Daniel», μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται, η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, στην χώρα μας καλλιεργούνται συνολικά 371.000 στρέμματα οπωροκηπευτών προϊόντων, εκ των οποίων στη Θεσσαλία βρίσκονται τα 28.000 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.
«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».