Αχαΐα: Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα από την καταστροφική πυρκαγιά [vid]
Οι καμένες περιοχές στην Αχαΐα από την μεγάλη φωτιά ξεπερνούν σε έκταση τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2. Πάντως, σύμφωνα με το meteo.gr, επειδή η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, αυτός ο αριθμός τελικά αναμένεται να αυξηθεί.
Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».
Αντιδράσεις κατοίκων στις εκκενώσεις οικισμών
Όπως είναι γνωστό, οι αρχές προχώρησαν σε εκκενώσεις χωριών στην Αιγιαλεία και διευθέτηση της κίνησης των οχημάτων μετά τη διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα και Παλαιά Εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, υπό την απειλή του πύρινου μετώπου που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας.
Όπως αναφέρει το pelop.gr, κατά την επιχείρηση εκκένωσης δεν έλειψαν οι περιπτώσεις, όπου κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», πως «κάποιοι ηλικιωμένοι δεν έφευγαν και τους παίρναμε με το ζόρι. Τα περιπολικά συνεχώς μετέφεραν πολίτες».
Υπό τον συντονισμό του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγου Απόστολου Μαρτζάκλη, δυνάμεις της ΟΠΚΕ προχώρησαν στην πλήρη εκκένωση των χωριών Ζήρια, Λαμπίρι, Καμάρες και Λόγγος. Οι κάτοικοι μεταφέρονταν με περιπολικά στην παράκτια ζώνη και από εκεί διά θαλάσσης με πλωτά του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη και ένα φέρι μποτ, αποβιβάζονταν στο λιμάνι του Αιγίου.
Αποτροπή πλιάτσικου
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες στις άδειες περιοχές, για την αποτροπή πλιάτσικου σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έγιναν πάνω από 10 προσαγωγές ατόμων Ρομά, που εντοπίστηκαν να κινούνται με αυτοκίνητα στις εγκαταλελειμμένες περιοχές. «Σε κάθε χωριό είχε αναπτυχθεί και μια ομάδα ΟΠΚΕ.
Η όλη επιχείρηση κύλησε με απόλυτη επιτυχία από τη στιγμή που εκ του αποτελέσματος και μόνο δεν είχαμε τραυματίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, έγιναν σωστά οι εκκενώσεις, διαχειριστήκαμε πάνω από 6-7 ώρες τη διακοπή της κυκλοφορίας, με την Ελλάδα να είναι κομμένη στα δύο» δήλωσε ο κ. Μαρτσάκλης.
Σύμφωνα με το pelop.gr, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ επενέβησαν σε 6 περιστατικά. Σε ένα δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τέσσερα διακομίσθησαν στο Νοσοκομείο Αιγίου, και ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Προληπτικές εξετάσεις από διασώστες του ΕΚΑΒ έγιναν σε 38 άτομα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Αιγίου. Την επιτόπια διαχείριση συμβάντος στις περιοχές που εξελισσόταν η πυρκαγιά, είχε η διευθύντρια του παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας, ιατρός Γκέλυ Κανελλοπούλου.