AUKUS: Ενοχλημένη η Γαλλία που έμεινε εκτός - Κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανακολουθία
Οργισμένη εμφανίζεται η Γαλλία, μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντά της και αθετούνται οι μεταξύ τους συμφωνίες. Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.
Για πισώπλατη μαχαιριά της Αυστραλίας έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στην ακύρωση της συμφωνίας για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων από το Παρίσι.
«Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν μιλώντας σήμερα στο δίκτυο «franceinfo».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, όπως ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό.
Η Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι πρόκειται για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας» ενώ ο επί χρόνια πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό, έκανε λόγο και αυτός για «πισώπλατη μαχαιριά».
AUKUS: Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία μαμούθ με τη Γαλλία για υποβρύχια
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε σήμερα την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.
«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (31 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο όμιλος που ειδικεύεται στην ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή» του χθες Τετάρτη.