AUKUS: Αιφνιδιασμένη η ΕΕ - Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη νέα συμμαχία
Η Ε.Ε. είναι πιθανό να μην είναι και πολύ ευχαριστημένη, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» Μαρία Ψαρά. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για τη συμμαχία και βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της προκειμένου να μάθει περισσότερα και να τοποθετηθεί: «Η ΕΕ δεν ενημερώθηκε γι' αυτήν την πρωτοβουλία. Είμαστε σε επαφή με τους τρεις εταίρους μας για να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας.
Η κίνηση της Αυστραλίας να εγκαταλείψει τη Γαλλία και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα πυρηνικά υποβρύχια δεν μπορεί να έρθει σε πιο αμήχανη χρονική στιγμή για τις Βρυξέλλες όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τη στρατηγική της για τον Ινδο-Ειρηνικό, στην οποία υπόσχεται να διαδραματίσει ρόλο στην ασφάλεια και την άμυνα.
Παρίσι: «Πισώπλατη μαχαιριά»
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Γαλλίας, η οποία πάντως καταγγέλλει το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι έχει στρατηγική συμμαχία και με τις τρεις χώρες, έχει αποκλειστεί από τη συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα η AUKUS θέτει τέλος στη συμφωνίας με την Αυστραλία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων συνολικού ύψους 90 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αυστραλία -που ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία με το Παρίσι και θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια- κινείται «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της μεταξύ τους συμφωνίας».
Σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σημειώνουν: «Η επιλογή των ΗΠΑ να αφήσουν στο περιθώριο ένα Ευρωπαίο σύμμαχο σαν τη Γαλλία από μια συμφωνία με την Αυστραλία σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δείχνει έλλειψη συνοχής την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει για λυπάται πολύ».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Ζεράρ Αρό, σχολίασε μέσω Twitter: «Η Γαλλία μόλις συνειδητοποίησε την πικρή αλήθεια ότι δέχτηκε μια πισώπλατη μαχαιριά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στο έδαφος της Αυστραλίας. Αυτά έχει η ζωή». Και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανακληθεί η συμφωνία για τα υποβρύχια, καθώς μια αλλαγή της συμφωνίας θα μπορούσαν «εύκολα» να μετατραπούν σε πυρηνικά.
Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε όσον αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, λέγοντας ότι «δεν ήταν πεταμένα λεφτά το 2,4 δισ. που ήδη δαπανήθηκαν, γιατί βελτίωσαν την αμυντική ισχύ της χώρας».