Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας: Νέα μάχη για το πλαφόν στην ενέργεια - Σε θολό τοπίο οι διαπραγματεύσεις
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη μάχη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αυτήν την φορά σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στην Πράγα, μια άτυπη συνάντηση, προπαρασκευαστική της τακτικής Συνόδου Κορυφής στο τέλος της άλλης εβδομάδας.
Στο τραπέζι είναι δύο προτάσεις: η πρώτη πρόταση που κυρίως προωθούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο, δηλαδή χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανατιμήσεις και δεν έχουν ανεξάντλητους εθνικούς πόρους.
Η πρόταση του «δυναμικού διαδρόμου», όπως αποκαλείται, προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου, χωρίς όμως η τιμή να είναι σταθερή, αφού θα αναθεωρείται συχνά, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις χρηματιστηρίων όπου γίνονται πραγματικές συναλλαγές όγκων, σε αντίθεση με το TTF, το οποίο αφορά συναλλαγες μόνο σε παράγωγα. Η τιμή που θα προκύπτει θα ειναι ενας σταθμισμενος μέσος όρος, χαμηλότερος από τον TTF, ο οποίος και θα αντανακλά καλύτερα το ενεργειακό μείγμα. Δηλαδή την παγκόσμια κυριαρχία του LNG, που είναι και το βασικό ενεργειακό καύσιμο το οποίο διαπραγματεύεται στα παραπάνω χρηματιστήρια
Η πρόταση των 4 κρατών-μελών, αν και αντιμετωπίζεται θετικά από 12 ακόμη χώρες, βρίσκει απέναντι τις άλλες 12 με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, που υποστηρίζονται κυρίως από την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Δανία, οι οποίες διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επικαλούμενες ανησυχίες ότι τα φορτία LNG, λόγω του πλαφόν, θα καταλήξουν σε άλλες αγορές, π.χ. της Ασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, στη σημερινή Σύνοδο στόχος των υπουργών Ελλάδας, Βελγίου, Πολωνίας και Ιταλίας που προτείνουν το πλαφόν είναι να πείσουν ότι δεν απειλείται η ασφάλεια εφοδιασμού, παρουσιάζοντας λύσεις για κάθε ενδεχόμενο.
Το ζητούμενο είναι να πείσουν ότι μπορεί πράγματι ένα πλαφόν να περιορίσει τις τιμές το φυσικού αερίου και όχι να φέρει το ανάποδο αποτέλεσμα, μειώνοντας την προσφορά αερίου στις τιμές του πλαφόν, και δημιουργώντας μια ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί.
Να απαντήσουν, δηλαδή, στο ερώτημα πώς μπορούν οι προμηθευτές LNG να πραγματοποιούν συναλλαγές στις τιμές του πλαφόν, όταν η ίδια η πρόταση θα τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πωλήσεις και σε τιμές πάνω από αυτό αν δεν καλύπτεται η ζήτηση.
Η επιβολή του μεταβαλλόμενου πλαφόν θα εξετάζεται και θα διαφοροποιείται έναντι τριών διαφορετικών σεναρίων σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά:
- καμία φυσική έλλειψη αερίου,
- πιθανή έλλειψη (θα απαιτούνται εισαγωγές, με τιμές άνω του ορίου για να ισορροπήσει η αγορά), και
- έλλειψη αερίου.
Η έτερη πρόταση είναι ένα μοντέλο που προωθούν κατά βάση η Γαλλία και οι Ιβηρικές χώρες. Η εν λόγω πρόταση αφορά πλαφόν στο φυσικό αέριο μόνο για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι, όμως, που αφήνει έξω σχεδόν τα 2/3 της αγοράς που πηγαίνουν στη βιομηχανία και στο κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών.
Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να συνεχιστούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.