Άτυπη «Σύνοδος Κορυφής» για τη Συρία: Μητσοτάκης- «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους»
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συνομιλούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μαζί με τους ηγέτες ακόμη εννιά ευρωπαϊκών χωρών, συναντώνται σήμερα Πέμπτη (19/12) λίγο πριν από το άνοιγμα της αυλαίας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Βασικό θέμα είναι το μεταναστευτικό και το «παρών» δίνουν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας που παίρνει τα ηνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του 2025, καθώς επίσης οι ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Αυτή η άτυπη συνάντηση διεξάγεται με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες από 16 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για «πάγωμα» στις χορηγήσεις ασύλου στους υπηκόους Συρίας.
Η Συρία άλλωστε αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απούσα από τις εξελίξεις στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει στους ομολόγους την ανάγκη στήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αλλά και των προσπαθειών που γίνονται «για μια μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες στη χώρα».
Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα»
«Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά με τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα. Θα έχω την ευκαιρία για ακόμη μια φορά να παρουσιάσω τις θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό, αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μία αίσθηση του κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφερόμενος στα θέματα της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών, είπε ότι θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την επίσκεψή του στον Λίβανο.
Είναι σημαντικό, τόνισε, να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ελληνορθόδοξους του Λιβάνου αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μία κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική η οποία θα υποστηρίξω και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μία έννοια απόψε και η Ελλάδα θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία».