Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Η νάρκωση αυτού του ζώου ήταν αδύνατη», λέει ο ιδιοκτήτης
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Για το περιστατικό της θανάτωσης, με πυροβολισμό, του Μπαζού, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μίλησε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, υπογραμμίζοντας ότι ακολουθήθηκε το διεθνές πρωτόκολλο.
«Δυστυχώς για μας ήταν η μοναδική λύση. Δεν είχαμε επιλογή. Τα πρωτόκολλα για την απόδραση ενός ζώου και εξουδετέρωσής του είναι πολύ αυστηρά. Ακολουθούμε πιστά τις διαδικασίες. Η νάρκωση αυτού του ζώου ήταν αδύνατη. Θα μπορούσαμε να το πετύχουμε, αλλά η επίδραση της νάρκωσης θα ήταν 15’-20’. Μέσα σε αυτό το τέταρτο τι θα έκανε αυτό το ζώο; Η απόφαση αυτή πάρθηκε όταν έκανε κίνηση εναντίον των φροντιστών», είπε ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν αυτά τα ζώα θα έπρεπε να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας μόνο και μόνο για να τα απολαμβάνουμε εμείς, τόνισε: «Αυτά τα ζώα είναι τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Ο Μπαζού ήταν 15 χρόνια εδώ κι άλλα 12 χρόνια στη Γαλλία. Ζούσε σε έναν χώρο που επιβάλλουν οι διεθνείς προδιαγραφές. Οι διαμάχες μεταξύ χιμπατζήδων μπορεί να κρατήσουν ένα λεπτό, μπορεί και μια εβδομάδα. Έχουμε βρει πώς έφυγε. Θα κάνουμε τις απαιτούμενες διορθώσεις.
Αυτό το είδος απειλείται πολύ σοβαρά. Εμείς δουλεύουμε προς αυτό τον σκοπό».
Αμυράς: Ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους
Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο OPEN, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς:
«Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί (σ.σ. οι δηλώσεις του έγιναν νωρίτερα σήμερα) στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο Πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών και των εργαζομένων και των ιδίων των ζώων».
Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει, αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας -που προφανώς δεν τηρήθηκαν δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μία σειρά αιτημάτων».
Πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά το πάρκο
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ελέγχεται από την περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την περιφέρεια».