Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Γεννήθηκε ο πρώτος «πυγμαίος ιπποπόταμος»
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καλωσορίζει στην οικογένειά του, τον σπανιότατο «πυγμαίο ιπποπόταμο». Το είδος είναι απειλούμενο και αποτελεί μόλις το πρώτο που γεννιέται κατά την τελευταία δεκαετία ενθουσιάζοντας ζωολόγους, επιστήμονες και οικολόγους.
Η έλλειψη αρσενικών πυγμαίων ιπποπόταμων έγκειται στην πολυπλοκότητα του τρόπου που αναπαράγεται, έτσι το προσωπικό του ζωολογικού κήπου ήταν «απόλυτα ενθουσιασμένο» που το μωρό ήταν αγόρι, όπως ανέφερε η Νόη Ψαρουδάκη, κτηνίατρος άγριας ζωής του Αττικού Πάρκου. «Αυτή είναι η πρώτη γέννα στο ζωολογικό κήπο το 2024 και τι γέννα!», πρόσθεσε.
«Κάθε γέννηση πυγμαίων ιπποπόταμων είναι εξαιρετικά σημαντική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε αυτό το μωρό να μεγαλώνει μέσα σε έναν υγιή ενήλικο ιπποπόταμο και ελπίζουμε ότι μια μέρα θα μπορέσει να αναπαραχθεί», συμπλήρωσε η κ. Ψαρουδάκη.
Το αρσενικό ιπποποταμάκι ζυγίζει 7 κιλά, γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου και «ενώνει» τους γονείς του Λίζι και Τζαμάλ ως τους μοναδικούς πυγμαίους ιπποπόταμους στο ζωολογικό κήπο. Το όνομά του θα αποφασισθεί έπειτα από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί.
Που ζουν οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι
Οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι εγγενείς σε βάλτους και τροπικά δάση στη δυτική Αφρική.
Απαντώνται σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρρα Λεόνε. Καταγράφονται ως απειλούμενα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και υπολογίζεται ότι μόνο περίπου 2.000-2.500 εξακολουθούν να ζουν ελεύθερα.
Με τι τρέφονται
Είναι φυτοφάγα ζώα.
Δείχνουν τη σαφή προτίμησή τους σε φύλλα, υδρόβια φυτά, πεσμένα φρούτα, ρίζες και βολβούς.
Περισσότερες πληροφορίες για το σπάνιο είδος
- Βιότοπος: Πυκνά δάση
- Βάρος: 160-270 κιλά
- Διαστάσεις: Ύψος 75-100 εκατοστά, μήκος 150-175 εκατοστά
- Κυοφορία: Περίπου 6 μήνες, ένα και πιο σπάνια δύο μικρά
- Διάρκεια ζωής: Περίπου 27 έτη
- Κοινωνική δομή: Μοναχικά, μητέρες που συνοδεύουν το μικρό τους
- Πληθυσμός στη φύση: 2000-2499
- Κατάσταση IUCN: Κινδυνεύον
- Απειλές: Αποψίλωση των δασών, κυνήγι για το κρέας τους, καταδίωξη από ανθρώπους
και ρύπανση από πετρέλαιο
Είναι πέντε φορές μικρότεροι σε μέγεθος από τους Κοινούς Ιπποπόταμους και περίπου 10 φορές πιο ελαφροί, ενώ, διαθέτουν βαλβίδες στα αυτιά και στη μύτη που κλείνουν κάτω από το νερό. Συνήθως οριοθετούν την περιοχή τους με περιττώματα που εκσφενδονίζουν με μια «πέρα-δώθε» κίνηση της ουράς, καθώς αφοδεύουν και είναι περισσότερο δραστήριοι κατά τις νυχτερινές ώρες.