Αττικό Πάρκο: Αντιδράσεις για τη μεταφορά 5 δελφινιών στη Φλόριντα - «Δεν θα επιβίωναν στο Αιγαίο»
Αν τα πάμε στο Αιγαίο είναι σίγουρος θάνατος, δήλωσε ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου στο Action24, απαντώντας σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για μεταφορά των 5 δελφινιών που ζουν εκεί, σε θαλάσσιο ενυδρείο στη Φλόριντα, κάτι που αποκάλυψε ο Flash προτού γνωστοποιηθεί.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη μεταφορά των δελφινιών στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι έτσι «θα συνεχιστεί η φυλάκισή τους και η επίδειξή τους για εμπορικούς σκοπούς».
«Να απελευθερωθούν σε ειδικό χώρο στο Αιγαίο»
Συγκεκριμένα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «η ίδια η μακρινή αεροπορική μεταφορά των δελφινιών θα τα υποβάλει σε ένα βασανιστήριο και σε έντονο στρες και εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους».
«Είναι πέρα από κάθε λογική, να μεταφερθούν σε άλλη ήπειρο τα δελφίνια, όταν στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί με παγκόσμια στήριξη ένα πρωτοποριακό κέντρο φροντίδας σε κλειστό κόλπο στους Λειψούς με πλήρεις εγκαταστάσεις», αναφέρει η ομοσπονδία.
Παράλληλα, ζητά από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην εκδώσουν άδειες μεταφοράς για τα δελφίνια.
«Δεν μπορούν να ζήσουν στην ανοιχτή θάλασσα»
«Αν τα απελευθερώσουμε στο Αιγαίο είναι σαν να τα καταδικάζουμε σε θάνατο εδώ και τώρα», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σε συνέντευξή του στο Action24.
«Είναι ζώα που έχουν μεγαλώσει σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έχουν γεννηθεί σε άλλα ζωολογικά πάρκα, δεν ξέρουν να κυνηγήσουν και να επιβιώσουν από μόνα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουν και δεν υπάρχει πουθενά ιστορικό στον κόσμο να έχουν απελευθερωθεί δελφίνια σε θάλασσα», δήλωσε ο κ. Λεσουέρ.
Όσον αφορά την απόφαση για μεταφορά των δελφινιών, σημείωσε: «Ήταν δική μας επιθυμία να κάνουμε κάποιες αλλαγές, να φέρουμε κάποια άλλα ζώα. Είναι ένα είδος που τα διαχειρίζεται επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων, στην οποία είμαστε μέλη. Αυτή η επιστημονική επιτροπή αποφασίζει για τη μετακίνηση των ζώων από το ένα πάρκο σε ένα άλλο, πού θα πάνε, σε ποιες συνθήκες. Απαρτίζεται από κτηνιάτρους και από ειδικούς που γνωρίζουν πολύ καλά το είδος».
«Τα 5 δελφίνια του Αττικού Πάρκου θα μεταφερθούν στη Φλόριντα, σε πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις από αυτές που έχουμε εμείς», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την εκπαίδευση που έχει γίνει στα δελφίνια και αν μπορούν, αντίστοιχα, να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον της θάλασσας, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε εκπαιδεύσει τα δελφίνια. Οι συμπεριφορές που έχει δει ο κόσμος να κάνουν, είναι φυσιολογικές. Δεν υπάρχει περιβάλλον στη Μεσόγειο στο οποίο να μπορούν να εκπαιδευτούν».
Έκανε λόγο μάλιστα για μια περίπτωση, κατά την οποία φάλαινες μεταφέρθηκαν από άθλιες εγκαταστάσεις της Κίνας στην Ισλανδία με στόχο την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν πέτυχε. «Πουθενά δεν έχει γίνει αυτό, ούτε για δελφίνια, ούτε για φάλαινες», ανέφερε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.