Attica Bank: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Μιχάλης Ανδρεάδης -Το ΤΧΣ στηρίζει τη νέα διοίκηση
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ανακοίνωση του καλοσωρίζει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, Μιχάλη Ανδρεάδη, και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην Τράπεζα που αναλαμβάνουν καθήκοντα.
«Ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και γνώση της Τράπεζας ώστε μαζί με το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο να συμβάλουν καθοριστικά στην μετεξέλιξή της σε σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα διακρίνεται για τον πελατοκεντρικό του χαρακτήρα και την παροχή ανταγωνιστικών και καινοτόμων χρηματοδοτικών λύσεων.
Η σημαντική συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στοχεύει στην αναπτυξιακή της πορεία και στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της. Η νέα διοίκηση που θα ασκεί τα καθήκοντά της κατά τη σύντομη μεταβατική περίοδο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί πλήρως στο σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης της Τράπεζας.
Το Ταμείο με γνώμονα το αναπτυξιακό μέλλον της Attica Bank λειτούργησε και στην περίπτωση της επιλογής της νέας διοικητικής ομάδας με αίσθημα ευθύνης, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, κ. Ηλίας Ε. Ξηρουχάκης, δήλωσε: «Η Attica Bank είναι η πρώτη μη συστημική ελληνική τράπεζα στην οποία το Ταμείο συμμετείχε με όρους αγοράς. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς καθώς με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης και κεφαλαιακής ενίσχυσής της, δημιουργείται ένας επιπλέον ισχυρός χρηματοοικονομικός πόλος στην ελληνική οικονομία»
Όπως ανακοινώθηκε, ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρεάδης θα αναλάβει καθήκοντα από τις 14 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με δήλωσή του «στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της Τράπεζας και η εδραίωση της υγιούς αναπτυξιακής της πορείας».
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή», οι διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες από την Attica Bank συμπληρώνονται με την τοποθέτηση του Μίνου Μωυσή, μέχρι σήμερα μέλους του διοικητικού συμβουλίου, στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και με την τοποθέτηση της Ειρήνης Μαραγκουδάκη ως μη εκτελεστικού μέλους.
Κατόπιν της ανωτέρω εκλογής, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
- Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Μιχαήλ Ανδρεάδης του Θεοχάρη, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Ειρήνη Μαραγκουδάκη του Ιωάννη, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Μάρκος Κούτης του Νικολάου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος του Ανδρέα, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Σωτήριος Καρκαλάκος του Γρηγορίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Βενετία Κουσία του Ιωάννη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μωυσής ήταν ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου της Attica Bank, δηλαδή του ΤΧΣ που ελέγχει το 63,1% της Τράπεζας και ο ρόλος του αναβαθμίζεται, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου όπως είχε αρχικά προταθεί από το ΤΧΣ. Η αναβάθμισή του στη θέση του αντιπροέδρου, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση της κ. Μαραγκουδάκη, που είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων «Θεά Αρτεμις» η οποία ανήκει πλέον στην Ellington, αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των μετόχων, που καλούνται από κοινού να βρουν λύση για την επόμενη μέρα της Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ελέγχει το 9,99% της Attica Bank και στόχος είναι να αυξήσει τη συμμετοχή του σε πλειοψηφικό ποσοστό, κατά την επόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που τοποθετείται έως τον Ιούνιο.
Η επόμενη μέρα για την Attica Bank, που περνά μέσα από μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την ιδιωτικοποίησή της, δηλαδή την ανάληψη της Τράπεζας από το Ellington, προϋποθέτει να προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της προκειμένου να προχωρήσει η προγραμματισμένη τιτλοποίηση των 3 δισ. ευρώ που θα ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή». Με δεδομένο ότι η ζημιά θα προκαλέσει για δεύτερη φορά την ενεργοποίηση του φόρου περί αναβαλλόμενης φορολογίας και άρα την έκδοση warrants που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο, το «ξεκαθάρισμα» των λογαριασμών της Τράπεζας θεωρείται καθοριστικό για την οριστική συμφωνία των βασικών μετόχων, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington, που θα κληθούν να στηρίξουν τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Καθημερινή