Αθώος ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου για τις κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας - «Ανέβηκα Γολγοθά»
Ο συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή ότι είχε το ενοχοποιητικό υλικό για λόγους έρευνας για το νέο του βιβλίο.
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, αθωώθηκε από τις δικαστικές αρχές, με την απόφαση αυτή μάλιστα να είναι τελεσίδικη, όπως ο ίδιος πληροφόρησε με ανάρτησή του στο Facebook.
Το φθινόπωρο του 2022 η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από την αποκάλυψη ότι ο γνωστός συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων συνελήφθη επειδή στην κατοχή του είχε βρεθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας με ανήλικους κάτω των 12 ετών. Προφυλακίστηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης, ενώ από την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν πως κατείχε το υλικό για ερευνητικούς λόγους προκειμένου να τον βοηθήσει στη δημιουργία του επόμενου βιβλίου του.
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην ανάρτησή του, η αθωωτική απόφαση μετά από τη σχετική εισαγγελική πρόταση ήρθε τον Μάιο του 2024, ωστόσο περίμενε να καθαρογραφεί πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίησή της.
Η ανάρτηση του Βασίλη Παπαθεοδώρου
«Α Θ Ω Ω Σ Η
Στις 24 Μαίου 2024, πριν από ακριβώς 8 μήνες δηλαδή, έγινε η δίκη για την υπόθεσή μου που αφορούσε στην κατηγορία κατοχής αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Το δικαστήριο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με κήρυξε αθώο. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη.
Ο λόγος που καθυστέρησα να δημοσιοποιήσω την εξέλιξη αυτή ήταν πως περίμενα να καθαρογραφεί η απόφαση για να πάρω το σκεπτικό στα χέρια μου. Ένα πολύ σαφές και διαφωτιστικό σκεπτικό, που αναρτώ για να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για τα πραγματικά στοιχεία.
Στοιχεία που απέχουν παρασάγγες από τα κακοήθη ψέματα που παρουσιάστηκαν ως «αποκλειστικές πληροφορίες» στα ΜΜΕ. «Πληροφορίες» που έγιναν εξ' ορισμού, άμεσα και άκριτα πιστευτές και αναπαρήχθησαν στα social media μέσω της cancel culture και των λαϊκών δικαστηρίων ως ακλόνητες αλήθειες.
Το παρακάτω σκεπτικό είναι απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά κι όχι κείμενο δικό μου ή των δικηγόρων μου. Εν συντομία, το δικαστήριο αναγνωρίζει όχι μόνο την πορεία και τη συνέπεια στη δουλειά μου, αλλά κυρίως τις προθέσεις και την παιδαγωγική/κοινωνική προσφορά στους έφηβους και νέους μέσω του έργου μου. Αναφέρει την ελευθερία της έκφρασης και τέχνης, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά τα τερατώδη που ακούστηκαν ή γράφτηκαν, απλά και μόνο επειδή δεν υπήρχαν. Ποτέ δεν υπήρξαν. Αντιθέτως, μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης, μιλά για αποκλειστικά επαγγελματικούς λόγους καθώς και για παντελή απουσία στοιχείων στον Η/Υ.
Η αλήθεια αποδείχτηκε πως ήταν τελικά όλα αυτά που ισχυριζόμουν εξαρχής χωρίς να αλλάξω τελεία, όλα αυτά που γνώρισαν τη σχεδόν καθολική δυσπιστία, όλα αυτά που φώναζα χωρίς να ακούει κανείς.
Για όλα όμως αυτά και για πολλά περισσότερα θα αναφερθώ σε προσεχείς μου αναρτήσεις. Γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλώ να έχουν λίγη υπομονή, γιατί δεν γίνεται να τα πω όλα μονομιάς.
Τα τελευταία 2+ χρόνια έζησα έναν πραγματικό Γολγοθά, τον οποίον ανέβηκα και κατέβηκα σχεδόν μόνος. Είδα αμέτρητες πλάτες γυρισμένες κι ελάχιστα πρόσωπα να με κοιτούν. Δέχτηκα έναν πρωτοφανή δημόσιο λιθοβολισμό και έπεσα. Κι ενώ ήμουν πεσμένος συνέχιζαν να με διασύρουν και να με ποδοπατούν. Για μέρες, με αμείωτη ένταση. Έτσι απλά, επειδή το είπαν σάιτς, ΜΜΕ, ο ένας με τον άλλον. Χωρίς να ξέρουν. Ο πόνος ήταν τεράστιος και το προσωπικό κόστος επίσης. Όμως ξανασηκώθηκα. Λαβωμένος, αλλά ξανασηκώθηκα.
Γιατί αγωνίστηκα γι’αυτό με όλες μου τις δυνάμεις. Γιατί δεν έχασα το κουράγιο και την πίστη μου στην αλήθεια.
Υπέμεινα σχεδόν τα πάντα.
Και άντεξα».