Αθλητές στο «Πάνθεον» των μεταλλίων - Οι Ολυμπιονίκες που έχουν κατακτήσει την κορυφή των βάθρων
Οι αθλητές που έχουν γράψει ιστορία με... χρυσά γράμματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κάθε διοργάνωση έχει και την δική της κορυφή. Έτσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν εκείνοι, οι κάποιοι αθλητές, που έχουν ανέβει στο βάθρο αμέτρητες φορές. Χρυσοί Ολυμπιονίκες, με μια ιστορία πίσω τους, αναρίθμητη. Μια λαμπρή καριέρα, απροσπέλαστη.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν το δικό τους «Πάνθεον» και τους δικούς τους αθλητές, της ένδοξης ιστορίας της διοργάνωσης. Οι κορυφαίοι, παγκοσμίως, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούμε να πούμε ότι τους... τους ανήκουν.
Μάικλ Φελπς
Ο 39χρονος -πλέον- Αμερικανός πρώην πρωταθλητής στην κολύμβηση, κατέχει επάξια την πρώτη θέση σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια απίστευτη συλλογή από μετάλλια στην κορυφαία διοργάνωση, μετρώντας 28, από την οποία τα 23 είναι χρυσά, τα 3 ασημένια και τα δύο χάλκινα. Τα 8 από αυτά κατάφερε να τα πανηγυρίσει στους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα το 2004.
Ένας αθλητής που γεννήθηκε για την κορυφή, έσπασε όλα τα ρεκόρ, και την κατέχει ακόμη και σήμερα, με την ιστορία του δύσκολα να μπορεί να ξεπεραστεί.
Λαρίσα Λατίνινα
Η γυμνάστρια από την Σοβιετική Ένωση που κατέρριψε τους... μύθους. Σε δύο Ολυμπιάδες την δεκαετία των 60s, πανηγύρισε 14 ατομικά ολυμπιακά μετάλλια και τέσσερα ομαδικά. Το σύνολο των 18 μεταλλίων παρέμεινε ρεκόρ για 48 χρόνια μέχρι που τη ξεπέρασε ο Αμερικανός προαναφερόμενος κολυμβητής, Μάικλ Φίλιπς το 2012.
Παρόλα αυτά εκείνη εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα ατομικά μετάλλια στην ιστορία της «ελληνικής» διοργάνωσης. Ενώ, φυσικά, και είναι εκείνη η οποία έδεσε το όνομα της χώρας της με την γυμναστική κάνοντας την ομώνυμο ως κυρίαρχος δύναμη.
Νικολάι Αντριάνοφ
Ο θρύλος Ρώσος γυμναστής. Πλέον έχει φύγει από την ζωή, αλλά η ιστορία του ήταν μέχρι κάποτε αξεπέραστη και μοναδική, με 15 Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων τα 7 χρυσά, 5 ασημένια και 3 χάλκινα. Προφανώς και κατείχε το μεγαλειώδες ρεκόρ ως ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια μέχρι ο Μάικλ Φέλιπς να τον καταρρίψει και αυτόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.
Αξιοσημείωτη και τεράστια η παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, όταν είχε κατακτήσει 6 ατομικά μετάλλια αλλά και ένα ομαδικό. Είναι ο μόνος γυμναστής άνδρας με τόσες κατακτήσεις ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα στην κορυφή της καλλιτεχνικής γυμναστικής.
Όλε Ίναρ Μπιόρνταλεν
Ο «Βασιλιάς του διάθλου».Ένας τρομερός αθλητής στο πιο... cool άθλημα. Ο πρώην σκιέρ έχει κερδίσει 13 μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ο καλύτερος αθλητής στα χρονικά στο δίαθλο και πλέον απολαμβάνει την λαμπρή του καριέρα, όντας στα 50 έτη.
Ακόμη εκτός από την αξιοσημείωτη καριέρα του στους Ολυμπιακούς, είναι ο κορυφαίος και πιο επιτυχημένος αθλητής του διάθλου όλων των εποχών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Biathlon, μετρώντας 45 μετάλλια. Έχει κερδίσει τον τίτλο του Συνολικού Παγκόσμιου Κυπέλλου έξι φορές, το 1997-98, το 2002-03, το 2004-05, το 2005-06, το 2007-08 και το 2008-09.
Ιρέεν Βιστ
Η Ολλανδή είναι η καλύτερη αθλήτρια πατινάζ που έχει υπάρξει ποτέ. Έχει καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο σε κάθε μια από τις πέντε της διαδοχικές εμφανίσεις σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η μόνη αθλήτρια παγκοσμίως που κέρδισε ατομικό χρυσό μετάλλιο σε πέντε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καλοκαιρινούς ή χειμερινούς.
Συνολικά μετράει 13 Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων τα 6 είναι χρυσά, τα 5 ασημί και τα 2 χάλκινα.
Εντοάρντο Μαντζιαρότι
Ο ιστορικός Ιταλός ξιφομάχος, που σου έκοβε την... ανάσα. Γεννημένος το 1919, κέρδισε συνολικά 39 Ολυμπιακούς τίτλους και Παγκόσμια πρωταθλήματα, τα περισσότερα από οποιοδήποτε ξιφομάχο στην ιστορία του αθλήματος, ακόμη και σήμερα.
Έχει πανηγυρίσει μαζί με την ομάδα του, πέντε χρυσά, πέντε ασημένια και δύο χάλκινα από το 1936 έως το 1960, ενώ στο ατομικό μετράει ένα πολυπόθητο χρυσό.
Μπίργκιτ Φίσερ
Η μοναδική αθλήτρια των μεγάλων ρεκόρ. Η Γερμανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης στο καγιάκ, μετράει 8 χρυσά μετάλλια σε 6 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004 αναδείχθηκε ως η κορυφαία Γερμανίδα αθλήτρια της χρονιάς.
Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή ιστορία, μιας και ήταν η νεότερη αθλήτρια -μόλις στα 18- που συμμετείχε σε Ολυμπιάδα, ενώ αργότερα στον επίλογο της καριέρας της έγινε και η γηραιότερη αγωνιζόμενη στα 42 της χρόνια.
Τζένι Τόμσον
Μια από τις πολυβραβευμένες αθλήτριες στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Αμερικανίδα, πρώην κολυμβήτρια, μετράει 12 μετάλλια εκ των οποίων τα 8 είναι χρυσά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1992 , 1996 , 2000 και 2004, τα δύο ασημένια και ένα χάλκινο.
Ξεκίνησε να κολυμπάει σε ηλικία μόλις επτά ετών. Από νωρίς έδειξε τα πρώτα της δείγματα και το αστείρευτο ταλέντο που θα φαινόταν και στην πορεία για να την κάνει μια από τις κορυφαίες αθλήτριες όχι μόνο στην κολύμβηση αλλά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιζαμπέλ Βερθ
Η Γερμανίδα είναι αθλήτρια της ιππασίας, από τις διακεκριμένες στο άθλημα αλλά και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει κατακτήσει 12 μετάλλια, εκ των οποίων τα 7 είναι χρυσά και τα 5 ασημένια.
Την «στοιχειώνει» ο αποκλεισμός της, αφού στις 24 Ιουνίου 2009, η απαγορευμένη ουσία, η φλουφαιναζίνη βρέθηκε στο δείγμα Α από τον Whisper, το άλογο της Γουέρθ, σε ένα τουρνουά, με την ίδια να γνωρίζει τον αποκλεισμό από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας για έξι μήνες.
Ράιαν Λόχτε
Ακόμη ένας κολυμβητής, με φοβερές παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αμερικανός σούπερ σταρ, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους στην κολύμβηση όλων των εποχών. Είναι 6 φορές χρυσός, 3 ασημένιος και 3 χάλκινος.
Είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος μετά τον πρωτοπόρο Μάικλ Φελπς. Κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ, στα 200 μέτρα μικτή ατομική. Ως μέλος των αμερικανικών ομάδων, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×200 μέτρα ελεύθερο (πισίνα 50 μέτρων) και 4×100 μέτρα ελεύθερο (μικτή) σκυταλοδρομία.
Eυαγγελία Φάκα