Ελλάδα - Τουρκία: Συνάντηση στην Άγκυρα τη Δευτέρα για τα Μέτρα Εμπιστοσύνης
Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, η Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα , όπου θα διεξαχθεί ο «4ος Γύρος Συναντήσεων για τα Στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας, Ζεκί Ακτουρκ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τη θετική ατζέντα που έχουμε επιτύχει στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και να κρατήσουμε τους διαύλους του διαλόγου ανοιχτούς».
Τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμφέρουν και τις δυο χώρες
«Το να πλεύσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Πιστεύω ότι αυτό χαρακτηρίζει και τα επόμενα βήματα αυτής της συζήτησης που γίνεται μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, χωρίς κανείς να μπορέσει να είναι σε θέση να προδικάσει, ούτε το τέλος, ούτε τις εξελίξεις».
Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά την ενημέρωση που έκανε στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και 'Αμυνας, για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου αρχηγών κρατών της Γρανάδας στις 6 Οκτωβρίου, και τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26-27 Οκτωβρίου 2023.
Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα βουλευτές της αντιπολίτευσης καλώντας την κ. Παπαδοπούλου να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με χθεσινές της δηλώσεις, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές στοχεύσεις που έχει κάθε χώρα, τις διαφορετικές θεωρίες, βλέψεις, ευαισθησίες, παρ όλα αυτά, καμία από τις δύο χώρες - αλλά και καμία άλλη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου - δεν θέλει να ζει μέσα σε μια συνθήκη αυξημένης ανασφάλειας, δεν θέλει να ζει σε μια περιοχή η οποία πραγματικά δοκιμάζεται από μία μεγάλη σύγκρουση που γίνεται στη Μέση Ανατολή», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου και συμπλήρωσε:
«Μέσα σε αυτό το πολύ ρευστό περιβάλλον, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία χώρα η οποία θα ήθελε να γίνει ακόμα πιο ρευστό το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ ρευστό, για πάρα πολλούς παράγοντες και κανείς δεν θέλει να το κάνει χειρότερο. Όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία, τη σταθερότητα, την ειρήνη στη χώρα μας, στην περιοχή μας και βεβαίως την ευημερία του ελληνικού λαού πάνω από όλα».